Högt tryck från lokalsökande
Foto: Torbjörn Hedberg

Högt tryck från lokalsökande

Uthyrning

5 oktober 2018

Vakanserna är rekordlåga samtidigt som efterfrågan på kommersiella lokaler ökar: – Vi förmedlar mer kontakter än någonsin, säger Daniel Åberg, vd, Lokalguiden.

Det är guldrusch för den kommersiella delen av fastighetsbranschen. Det är hög efterfrågan på nya och moderna kontorsfastigheter och den senaste tiden har branschen fått se flera stora hyresavtal skrivas.

Ett av de senaste exemplen är när Atrium Ljungberg fick Academic Work som hyresgäst till Life City i Hagastaden i Stockholm. Inte mindre än 17 000 kvadratmeter kommer rekryteringsbolaget att hyra i fastigheten.

Stor efterfrågan

Lokalguiden, som i över 20 år arbetat med att förmedla lokaler, skriver under på att marknaden varit god under många år och fortsätter att vara det. Detta till trots att vakanserna är rekordlåga framför allt i storstäderna.

– Det är fortsatt stor efterfrågan på lokaler och vi kan se en ökad trafik till lokalguiden.se. Jag upplever att det ställs höga krav på oss som lokalförmedlare, nu när vi förmedlar fler kontakter än någonsin, eftersom fastighetsägarna inte altid kan möta upp behoven hos hyresgästerna. Däremot byggs det många nya fastigheter runt om i landet just nu så det kommer att finnas ett stort utbud längre fram. För att få total koll för vi en löpande dialog med våra kunder för att kunna komma in tidigt i processen och hjälpa till att marknadsföra de nya projekten från det första spadtaget till den sista uthyrningen, säger Lokalguidens vd Daniel Åberg och fortsätter:

– Via vår tävling Årets uthyrare märker vi en stor skillnad i antal uthyrda kvadratmeter jämfört med föregående år. Jag kan konstatera att det inte är lika lätt för Sveriges bästa uthyrare att göra affärer, därför känns det väldigt bra att vi levererar så mycket mer för att hjälpa dem med kontakter.

Lång process

Att hjälpa kunder hitta hyresgäster kan bli en lång process. Lokalguiden har i många år arbetat både med sitt tryckta magasin, med samma namn, samtidigt som de tagit fram ett eget matchningssystem på webben för att öka fastighetsägarnas möjligheter att få rätt typ av hyresgäst till deras lokaler. Systemet är viktigt i alla lägen vare sig det rör sig om ett stort bolag som behöver stora ytor eller ett fåmansbolag som vill byta upp sig.

– Förutom att vi bedriver en hel del teknisk utveckling, som exempelvis AI-matchningar för att hitta rätt lokal till rätt hyresgäst, fortsätter vi ständigt att utveckla våra digitala plattformar för att få en större exakthet. Under 2019 kommer vi bland annat lansera en ny webbsida samtidigt som vi implementerar ett nytt administrationssystemet för uthyrare som ska underlätta deras arbete. Vi kommer också fortsatt utveckla vår mässa NYLOKAL som efter fem år blivit en naturlig arena för lokalsökande företag och uthyrare att träffas på. Sen vill jag även påpeka att det samtidigt är viktigt för oss att vi fortsätter att prata, träffa och skriva om lokalsökande och fastighetsägare för att förstå vad de behöver. Det är enda sättet vi kan hålla oss à jour med marknadens trender, menar Åberg.

Flera uppstickare

I dag är det många aktörer som vill ha del av lokalkakan. Flera uppstickare har kommit och gått genom åren och visst finns det andra företag som gör exakt samma sak som Lokalguiden, men bolaget har i dag ett försprång med sina plus 20 år på marknaden. Även om Daniel Åberg menar att konkurrens är något positivt:

– Det gäller ju så klart att vara ödmjuk och aldrig slå sig till ro. Konkurrens är jättebra för då måste vi också ta i ännu hårdare och bli bättre på det vi gör. Vi har satt en vision om att vara ett företag i världsklass så jag tycker att vi har spänt bågen bra. Vi kommer aldrig kunna slå av på takten.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se