Henke Lundqvists nya satsning Bild: GoCo

Henke Lundqvists nya satsning

Reportage

9 januari 2023

Man brukar säga att Det krävs 10 000 timmar för att bli bra på något, lägger du ner den här tiden kan du ett yrke men Kommer du upp mot 20 000–30 000 timmar kan du bli proffs på din hobby. När man som Henrik passerat 60 000–70 000 timmar är det ändå ingen garanti för att bli en legend men det är precis vad Henrik har lyckats med. Henrik Lundqvist är en NY Rangers-legend och en livs levande New York-Ikon. Och nu satsar han vidare utanför rinken.

Henrik Lundqvist behöver egentligen ingen större introduktion. Vart han än hängt av sig hjälmen har han blivit omtyckt och hur mycket man än letar lovar jag att man inte hittar en enda som har något negativt att säga om gentlemannen från Åre. Elitseriedebuten med Frölunda HC gick av stapeln den 21 september 2000, då Lundqvist var 18 år. Henrik vann två SM-guld på fyra raka slutspel med Frölunda Indians och blev snabbt en omtyckt profil i Göteborg, där man fortfarande kan se honom i olika sammanhang under framförallt sommartid.

Efter Frölunda påbörjades idrottssagan, utan sällan skådat motstycke, med New York Rangers. Lundqvist blev den förste svenske målvakt som gick in direkt, utan farmarlagsspel, i ett NHL-lag. NHL-debuten inföll den 8 oktober 2005 och redan den 17 oktober (mot Florida Panthers) höll han sin första nolla och blev därmed den förste rookiemålvakten i Rangers sedan 1985 att göra just det. Med 30 segrar slog Lundqvist under säsongen ett nytt klubbrekord för rookies och har sedan dess rankats som Rangers främsta stjärna. Ingen annan svensk NHL-målvakt har vunnit fler matcher eller hållit nollan fler gånger än Lundqvist. Inte heller har någon annan målvakt vunnit fler matcher och hållit fler nollor i NY Rangers.

Många säger att Henrik hade otur 2021 när han var tvungen att avsluta sin karriär men det var snarare tvärt om. Efter en fantastisk karriär upptäckte han ett hjärtfel i tid och lyckades avsluta karriären på topp och på ett säkert sätt.

Efter karriären har givetvis en mängd erbjudanden haglat över Henrik Lundqvist men han har valt att investera med omsorg. En av hans mest spännande investeringar är GoCo Active i Göteborg och vi lyckades få en pratstund med honom om det projektet.

Berätta lite om projektet, vad vill ni uppnå?

– GoCo Health Innovation City är en miljardsatsning för nya forsknings- och utvecklingsmiljöer i anslutning till AstraZenecas site i Mölndal. Visionen är att skapa en plats med potential att ta ett globalt ledarskap inom life science. Projektet har initierats av företagen Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca och det blir en hel stadsdel med fokus på att etablera ett kluster inom hälsa. Jag engagerar mig speciellt i GoCo Active – en byggnad där vi aktivt ska arbeta med hälsa och prevention.

Varför väljer du att investera i just GoCo Active?

– Vi lever i en tid där vår hälsa, både fysiskt och mentalt, är mycket viktig. Genom att investera i GoCo Active vill jag bidra till att skapa nästa generations centrum för fysisk aktivitet och inspirera till bättre hälsa. Tillsammans med världsledande forskare inom sportmedicin, arkitekter och experter vill vi skapa en helt unik upplevelse som uppmuntrar fler till att leva ett hälsosammare liv.

Med all din erfarenhet, vad tror du främst att du kan bidra med?

– Under hela mitt liv har idrott och motion spelat en stor roll. Jag går såklart ”igång” på möjligheten att vara med och utveckla en plats som skapar nya förutsättningar för forskning och utveckling inom sport, idrott och hälsa. Som elitidrottare kan jag komma med input från egna erfarenheter men jag kan också bidra genom att inspirera fler till att vilja leva hälsosammare. Det känns spännande att vara en del av ett projekt som både lyfter fysisk aktivitet ur ett excellens-perspektiv samt ur ett folkhälsoperspektiv.

Är denna satsning främst riktad till elitidrottare?

– Inte alls! GoCo Active är en plats för alla, med massor av kunskap och vägledning med kapacitet för god hälsa. Det blir en fantastisk fastighet men också en plats som inspirerar och uppmanar till en hälsosammare vardag. Hälsa är så mycket mer än sport, det handlar om att få människor att må bra på lång sikt.

Vad vi förstår så kommer GoCo Active inte enbart fokusera på det fysiska utan även på det mentala. Berätta lite mer om det, vad har du själv för erfarenheter av hjärnans påverkan när det kommer till en fysisk prestation?

– Den mentala hälsan är lika viktig som den fysiska. För mig har det handlat om att hitta en lämplig balans. Balansen har varit viktig för att kunna bygga en lång idrottskarriär.

Kommer vi få se fler investeringar/satsningar inom detta område från dig?

– Det får framtiden utvisa.

Av Oscar Lindqvist. Ur World In Property Magasin nr 2 2022.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se