Helsingborgsbygge vinner internationellt pris
Bild: Kristoffer Andersson

Helsingborgsbygge vinner internationellt pris

Stadsutveckling

14 september 2023

Projekt från elva länder var nominerade och bygget i Helsingborg var Sveriges bidrag i år till priset.

Tidigare i veckan tilldelades Varvsbron i Helsingborg en särskild utmärkelse för Integrated Design Special Award vid en ceremoni i Amsterdam där det Europeiska ståldesignpriset European Steel Design Awards 2023 tilldelades. Projekt från elva länder var nominerade och Varvsbron var Sveriges bidrag i år till priset. Detta är det tredje internationella priset Varvsbron kammar hem. Den har tidigare fått utmärkelser för både funktionalitet och design. Bron är även en av fyra finalister till det svenska Stålbyggnadspriset 2023 som tilldelas i oktober.

Det Europeiska ståldesignpriset The European Steel Design Awards delas ut av European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) vartannat år för att uppmuntra till och uppmärksamma kreativitet och enastående användning av stål i arkitektur och byggkonstruktioner. Varvsbron var ett av elva nominerade projekt från lika många länder och ett holländskt projekt tog hem priset. Varvsbron är även en av fyra finalister till det svenska Stålbyggnadspriset 2023 som tilldelas i oktober. Övriga nominerade projekt är Hage i Råängen i Lund, Koenigsegg i Ängelholm och Nordiska Museet, Västra entrén i Stockholm. Vinnaren presenteras på Stålbyggnadsdagen den 19 oktober.

- Vi är riktigt stolta över det här priset och alla utmärkelser Varvsbron har fått, både för design, byggkonstruktion och funktionalitet. Det känns mycket roligt att branschen uppmärksammar Varvsbron både nationellt och internationellt. Det är ett viktigt erkännande för allt det arbete som ligger bakom och jag vill passa på och återigen ge stor eloge till alla kollegor och samarbetspartners som bidragit till ett lyckat projekt, säger Marie Holmqvist, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

- Att Varvbron får priser för både design och funktionalitet är glädjande och visar på infrastrukturens mångsidighet. Det är inte bara ett sätt att som förbinda stadsdelar, utan ett tydligt landmärke för staden och en viktig del i vår resa mot att erbjuda klimatsmarta sätt att förflytta sig, säger Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämnden ordförande i Helsingborg.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se