Previous Next

Helgläsning: När draken landade i Älvkarleby

Reportage

10 maj 2018

Dragon Gate skulle bli ett storslaget hotell med utsikt över den vackra Dalälven. Efter tolv strävsamma år har inte en enda gäst checkat in på hotellet.

Artikel tidigare publicerad i World in Property magasin #3 april 2018

I mitten av 80-talet lades E4:an om mellan Uppsala och Gävle. De mackar och vägkrogar som legat efter den gamla sträckningen lades ner. Behovet av en ny storslagen plats för bilisterna på sin väg upp till Norrland var stort. I Älvkarleby ser kommunen möjligheten att inte bara öka de, vid den tiden, få arbetstillfällena utan även göra något som ska bli ett omtalat turistmål och i det långa loppet kan ge ökade skatteintäkter till kommunkassan. De vill bygga en stor turistanläggning vid Dalälvens strand. Många undrar varför kommunen är så angelägna att bygga ett hotell mitt i skogen bredvid en nyanlagd motorväg mitt i ingenstans. Kritikerna är många både bland de boende i kommunen, men även från politiskt håll. Många undrar varför skattepengar ska gå till detta projekt när det finns vård, skola och omsorg som behöver slantarna.

Trots detta bildar kommunen ett fastighetsbolag, AB Östanån, som ska se till att hotellet blir av och kommunen skjuter till 15 miljoner. Kostnaden håller dock inte och oppositionen i kommunen är starkt kritiska. Kommunrådet Kjell Hillgren (s), som är en av de starkaste förespråkarna för hotellet tror så mycket på idén att han går förbi kollegorna i fullmäktige. I hemlighet skriver han ett avtal med fastighetsbolaget Diös där kommunen står för hela ekonomiska risken.

Mutbrott uppdagas

I oktober 1986 invigs Älvkarlen. Hotellet har 56 rum, en panoramabar och bubbelpool. Satsningen blir en flopp och dras med stora ekonomiska bekymmer. E4:an ger ingen större draghjälp och få vill checka in på det splitternya hotellet. Dessutom börjar misstankar om mutbrott uppdagas.

Det sägs att Kjell Hillgren bjöds på en resa till Budapest av AB Östanås vd. Samtidigt avslöjas det hemliga avtalet och en polisanmälan görs. Det slutar med att både Hillgren och vd:n får lämna sina jobb. Några år senare döms kommunalrådet till dagsböter efter att mutbrott konstaterats.

Nu står Älvkarlen där. I en skog av granar, utan gäster och till synes utan framtid. Under en kort period blir det flyktingförläggning i lokalerna, men också detta utan större framgång. Boende i Älvkarleby och Gävle hånar projektet och i folkmun kallas det för Giraffstallet. Det är nu 1990 och kommunen försöker i panik sälja hotellet och får ett, förhållandevis högt, erbjudande på 30 miljoner för fastigheten. Det är inte tillräckligt och kommunen tackar nej.

Två år senare, 1992, har hotellet årligen gått med miljonförlust och kommunen tvingas sälja till ett kraftigt underpris. Det köps för 5,5 miljoner av den före detta officeren Erland Ågren. Nu har kommunen en skuld på 40 miljoner för det som skulle bli Dalävlens främsta turistmål.

Ågren tror, precis som vissa av Älvkarlebys politiker, på platsen och dess potential och vill till en början driva det som ett rehabiliteringshem. Han döper om hotellet till Checkpoint Dalälven och sätter ett stort hjärta högt upp på hotellets fasad.

Den nya varumärkesförändringen till trots går det fortfarande i folkmun under namnet Giraffstallet och affärerna går trögt. Sverige är mitt inne i en ekonomisk kris och det är neddragningar på alla fronter. Rehabiliteringshemmet har svårt att få någon större beläggning och Erland ändrar spår och satsar på företagskonferenser istället. Efter något år går bolaget runt, men den tilltänkta succén har uteblivit. Vid milleniumskiftet tröttnar Ågren. Han vill sälja, men precis som för kommunen går det trögt och ingen köpare kommer för att titta på det storslagna hotellet.

Myggmedel för miljarder

2004 hittar Erland en mäklare som har en kund som är intresserad av hotellet. Kunden heter James Chi och han åker i största hemlighet, utan Ågrens vetskap, upp till Checkpoint Dalälven och går grundligt igenom lokalerna. Chi jobbar dock inte åt sig själv. Han är anställd av den kinesiska affärsmannen och mångmiljardären Jingchun Li.

Jingchun Li, eller Mister Li som han kallas, har blivit rik främst på myggmedel. Han har vid den här tidpunkten redan investerat i hotellverksamheter i Sverige. Han äger Grand Artic i Överkalix och patienthotellet vid Danderyds sjukhus, och han både tycker om och tror på Sverige. Affärsmannen menar själv att han tror på området och menar det har bra ”feng shui”. Han vill etablera ett hotell inspirerat av Kina och vill på området bygga ett chinatown, ett stort handels- och affärscentrum. Tanken var att det skulle bli en språngbräda för att ytterligare bygga kontakten mellan Sverige och Kina. Det skulle helt enkelt bli en naturlig mötesplats när kinesiska affärsmän kom på besök.

Snabbt efter köpet började arbetet med att förändra själva hotellet och området runt fastigheten. Redan under 2005 reser han en staty över det buddhistiska helgonet Guanyin som syns tydligt för bilisterna på E4:an. En start som visar på storslagna planer.

Två år senare anlägger han en miniatyrkopia av Himmelska fridens torg och efter det tillkommer ett museum, ett shaolintempel och en restaurang. I Dragon Museum kan besökaren få en historisk överblick av Kina och bland annat finns det en stor fotoutställning om landet. Dessutom finns det en armé med 200 terrakottasoldater i originalstorlek. Kopierade från det välkända Qin Shi Huangdis mausoleummuseet i Xi’an.

Plöjer ner miljoner

Tillsynes finns det inga begränsningar på hur mycket pengar myggmedelsmiljardären vill lägga i Älvkarleby. För att arbetet med alla byggen ska bli så lik kinesisk standard och arkitektur som möjligt använder sig Mister Li av 60 kinesiska byggarbetare. De flygs hit och börjar jobba. Det ska visa sig att hela bygget, precis som tidigare byggen på samma plats, dras med stora problem.

För det första väljer Mister Li att inte vänta på godkända detaljplaner utan sätter i gång bygget ändå. De bygger utan riktiga ritningar och svenska säkerhetsföreskrifter och bygglagar följs inte alls. För kommunen blir detta den stora konflikten i samarbetet med miljardären. De kinesiska arbetarna har gammal arbetsutrustning, byggställningar av bambu och de låter verktygen ligga utspridda runt om på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket slår ned vid ett flertal tillfällen och påpekar stora brister i säkerheten på bygget. Bland annat förbjuder de en bygghiss som de sätter ett hänglås på. Hänglåset tas bort när myndigheten åkt därifrån. När detta uppdagas krävs Dragon Gate på 1,2 miljoner kronor i vite på grund av att regler inte följts.

Byggfacket är också på besök vid ett tillfälle och menar att om de hade varit en arbetsplats med svenska medlemmar hade de stängt ner arbetsplatsen. Men i detta läge kan de inte göra något alls.

Två invigningar

2007 står hotellet äntligen klart. Det finns nu 232 bäddar på hotellet och det planeras för en storslagen invigning.

Den store pianisten, tillika kinavännen, Robert Wells är den som ska spela på det 6 000 kvadratmeter stora torget för alla som bussats från bland annat Gävle. Det regnar, blåser och är kallt, men detta till trots samlas mer än 5 000 personer på det stora torget för att uppleva den stora invigningen. Kinesisk tv är på plats för att filma spektaklet.

Men invigningen hålls helt i onödan. Fastigheten har under inspektioner inte fått godkänt att öppna för gäster. Hotellet får kraftig påbackning på flera punkter och förbjuds att slå upp sina dörrar för vanliga hotellgäster. Bland annat fungerar inte ventilationen som den ska och brandskyddsmyndigheten påpekar att sprinklersystemet inte är tillräckligt bra. Att det blivit så här är på grund av att den kinesiska huvudmannen och hans arbetare bara fortsatt bygga utan att ta hänsyn till, eller förstått, svenska krav. Svenska konsulter tas in för att åtgärdsplanen ska fungera och till efter flera år av justeringar är till slut allt klart.

Året har blivit 2014 och det är dags för en andra invigning. Den här gången står Kalle Moreus och Ace Wilder på torget och sjunger för närmare 1 000 personer som tagit sig till Dragon Gate. Men precis som den första gången går öppningsplanerna i stöpet. Det visar sig, trots konsulter och ombyggnation, att brandlarmen inte fungerar. Inspektörerna kräver ett annat system. Moreus fiolspelande var, likt Wells pianospelande, förgäves.

Fortfarande stängt

Nu har det snart gått fyra år sedan den andra invigningen och ännu har ingen kunnat bo på hotellet. Förutom ett kinesiskt par som fick agera vaktmästare likt Jack Torrence, spelad av Jack Nicholson, som tar med familjen till ett öde hotell i skräckfilmen The Shining.

I dag heter bolagets vd Kenny Lee och nu finns det ingen som helst verksamhet på hotellet. Han berättar för World in Property att myggmedelsmiljardären nu vill sälja det storslagna projektet.

– Han har bestämt sig att dra sig ur projektet. Mister Li har investerat väldigt mycket pengar i det här, men känner att nu är det dags att dra sig ur. Han är 71 år och har gått i pension. Sannolikt får han inte tillbaka det han investerat, men det spelar ingen roll. Han vill bara att projektet ska leva vidare.

I maj 2017 lade Skandiamäklarna ut fastigheten på sin hemsida, men det har varit svårt att få någon på kroken. På premiärvisningen som hölls i mitten av december kom tio intressenter för att titta på den över 144 000 kvadratmeter friköpta tomten. Taxeringsvärdet ligger kring 11 647 000 kronor, varav mark 1 447 000 kronor, och det finns en köpare som visat sitt intresse. Just nu pågår förhandlingar.

– Försäljningen är på gång, vi har en potentiell svensk aktör som är intresserad och jag hoppas att vi kan vara klara innan sommaren, menar Kenny Lee.

Varför de aldrig öppnade för hotellgäster kan han inte riktigt svara på. Just nu håller de stängt för att det är alldeles för dyrt att driva eftersom det inte finns något kundunderlag.

– Det är egentligen inget fel på hotellet, men vi har bestämt att sälja fastigheten och då är det onödigt att hålla öppet.

Kenny Lee tror dock inte att det är fel på själva läget på fastigheten och att det skulle vara därför som det aldrig, varken före eller efter miljardärens köp, har gått att få någon större ruljans på hotellet.

– Jag kan inte svara på om hotellet ligger fel eller inte eftersom vi egentligen inte lyckats driva någon verksamhet där, men jag vill tro att det fungerar. Det ligger i och för sig inte nära någon större stad, men det bor ju massor av folk runt omkring så det borde fungera.

Kjell Hillgren, kommunpolitikern som var med från början och kämpade för att få ett hotell på platsen, har en annan åsikt än Kenny Lee. För World in Property berättar han att han vet varför Dragon Gate aldrig blev populärt.

– Det var faktiskt så att det gick bra från början när Älvkarlen var i drift. Han som drev restaurangen då borde ha fått köpa det tycker jag, men det fick han inte. Då hade jag slutat som politiker och mina kollegor vägrade sälja till honom. Egentligen spårade det väl ur när Erland Ågren sålde det till Mister Li. Att bygga ett ”minikina” mitt i skogen kanske inte var en så bra idé, men han fick väl en bra slant för det kan jag tänka.

Om den nya ägaren har orken och viljan att driva upp Dragon Gate återstår att se. Och åker ni någon gång norrut mitt i skogen mellan Gävle och Uppsala så ta en snabb titt på höger sida. Ni kommer inte missa det storslagna hotellet som aldrig haft en gäst.

Förtydligande: Erland Ågren, vd för Checkpoint Dalälven som sedermera blev vd för Dragon Gate, har avböjt att bli intervjuad om hotellprojektet.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se