Heimstaden storköper hyresbostäder Foto: Heimstaden

Heimstaden storköper hyresbostäder

Transaktion

9 januari 2018

På Hyresbostäders styrelsemöte den 21 december togs beslutet att sälja 382 av Hyresbostäders totalt drygt 1 060 radhus i Klockaretorpet.

 

Ny ägare blir Heimstaden Bostad. Tillträdet är planerat till den 28 februari 2018. Affären innebär att Hyresbostäder nu får en stark och långsiktigt partner i arbetet med att fortsätta utveckla Klockaretorpet.

- Att sälja en del av det bestånd som vi en gång byggt och under många år ägt och förvaltat är aldrig en enkel sak. Klockaretorpet är en stor del av vår identitet och vi är måna om att den utvecklas och växer på bästa sätt. Vi har under alla år varit ensam aktör när det gäller hyresrätter men i och med att Heimstaden nu köper en tredjedel av vårt bestånd får vi både resurser och en stark partner i den fortsatta utvecklingen av Klockaretorpet, säger Gunnar Boquist, vd på Hyresbostäder.

Skälen till en försäljning har framför allt varit att frigöra resurser för en långsiktig omdaning av Klockaretorpet Centrum och eventuellt också tillföra nya bostäder i samband med det, samt kunna öka takten i underhållet på befintliga bostäder.

Köparen Heimstaden Bostad växer i och med detta förvärv och har nu totalt 2 660 bostäder i Norrköping.

- Vi är mycket glada över att få komplettera vårt bestånd i Norrköping med dessa lägenheter från det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping. Populära radhuslägenheter är något vi saknat i vårt Norrköpings-bestånd. Kötiden till ett radhus i Klockaretorpet är fem år. Vi ser nu fram emot övertagandet och att få bidra till att utveckla Klockaretorpet tillsammans med Hyresbostäder, som även efter försäljningen fortsätter vara stor fastighetsägare i området, säger Katarina Sonnevi, Investment manager på Heimstaden.

Transaktionsvärdet i affären uppgår till drygt 371 MSEK före avdrag latent skatt, motsvarande 10 700 kronor per kvadratmeter. Den genomsnittliga bostadshyran uppgår till 1 030 kronor per kvadratmeter med totala hyresintäkter om totalt 36 miljoner. Tillträde är planerat till den 28 februari 2018.

Totalt omfattar affären 382 lägenheter i kv. Valthornet (133 lgh, Emil Hedenius Gata 1-211, 128-180), Gitarren (148 lgh, Torsten Fogelqvist gata 129-195, Albert Engströms Gata 3-171, 166-208) och Banjon (113 lgh, Gustaf Clasons Gata 1-139, 2-90).

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se