Heimstaden satsar 2,5 miljarder i Linköping – Portföljen vi förvärvat är välskött och vi ser fram emot att integrera den med våra 1 500 befintliga bostäder i Linköping, säger Fredrik Årman, transaktionschef, Heimstaden Sverige.

Heimstaden satsar 2,5 miljarder i Linköping

Bostäder

7 maj 2021

Heimstaden Bostad köper 1 118 hyresrätter i Linköping av kommunala Stångåstaden för 2,5 miljarder. Och bolaget gör gärna fler förvärv i staden, säger transaktionschef Fredrik Årman till World in Property.

Förvärvet tillträds i juli 2021 och finansieras genom lån och eget kapital. Linköping är Sveriges femte största stad, känd för sitt universitet och växande industri. Kommunen delar Heimstadens ambitioner för hållbar utveckling och siktar på att vara koldioxidneutral år 2025. Detta kombinerat med framtida befolkningstillväxt gör Linköping till en attraktiv region för hållbara bostadsinvesteringar.

– Vi är nöjda med att öka närvaron på den svenska marknaden. Portföljen vi förvärvat är välskött och vi ser fram emot att integrera den med våra 1 500 befintliga bostäder i Linköping, säger Fredrik Årman, transaktionschef, Heimstaden Sverige.

Han förklarar att Heimstaden nu kommer att behöva utöka sin befintliga förvaltningsorganisation i Linköping för att ta hand om det nya förvärvet.

– Det kommer krävas ganska många ytterligare och vi startar nu en rekryteringsprocess.

Fredrik Årman tycker att samarbetet med kommunen fungerar bra.

– Vi vill samverka och bidra till utveckling i de orter där vi satsar. Och nu är vi en stor aktör i Linköping och kan därmed göra skillnad. 

I och med förvärvet blir Linköping tredje största stad innehavsmässigt för Heimstaden Bostad. Störst är man i Malmö och näst störst i Norrköping.

"Sugna på ytterligare förvärv"

Och intresset att göra ytterligare förvärv i både Norrköping och Linköping finns.

– Vi är fortsatt sugna på ytterligare kompetteringsförvärv. Vi gillar orterna, säger Fredrik Årman.

I Linköping, liksom i Norrköping, är Heimstaden intresserade av bostäder i bred mening.

–Orten växer och trycket är starkt både på arbetsmarkanden och vad gäller ansökningar till universitetet. Så det behöv såväl toppmoderna lägenheter som lite billigare, och av olika storlekar. Studentbostäder är intressant och det ingår ju sådana i det bestånd vi nu köpt, säger Fredrik Årman.

Stor mixad portfölj

Den nu förvärvade ortföljen består av 21 fastigheter som omfattar 1 118 hyresrätter (75 000 kvm) och 38 kommersiella enheter (2 500 kvm), inklusive ålderdomshem och studentbostäder.

Årlig bruttohyresintäkt uppgår till 101 miljoner kronor (94 miljoner från bostäder) med ett uppskattat årligt driftnetto om 66 miljoner kronor baserat på nuvarande uthyrningsgrad om 99,6%.

– Vi ser fram emot att möta Stångåstadens förväntningar på fortsatt hög kundnöjdhet och vara en positiv bidragsgivare till kommunens hållbara utveckling. Genom omtänksamma boenden säkerställer vi välmående lokalsamhälle och stadsdelar för flera år framåt, säger Patrik Hall, VD Heimstaden.

Fredrik Törnqvist, VD på Stångåstaden, ger följande kommentar till affären:

– Försäljningen gör det möjligt för oss att hålla en hög takt i bostadsbyggandet och minska bostadsbristen i Linköping. Heimstaden är ett långsiktigt och kundcentrerat bolag, och vi är övertygade om att hyresgästerna fortsättningsvis kommer att ha en ansvarsfull och omtänksam hyresvärd.

Rådgivare till Heimstaden Bostad var Mannheimer Swartling.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se