Heimstaden köper för 1,7 miljarder i expansiv stad Kvarteret Fogsvansen 7 Jönköping är en av de 38 fastigheter som ingår i Heimstadens förvärv av Vätterbygdens Byggnads AB.

Heimstaden köper för 1,7 miljarder i expansiv stad

Transaktion

16 februari 2022

Heimstaden köper ett bestånd med 38 fastigheter och 806 hyresrätter för 1,7 miljarder på en expansiv ort.

Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, stärker sin närvaro i Jönköping med 806 hyresrätter genom förvärvet av Vätterbygdens Byggnads AB (VBAB), till ett värde av cirka 1,7 miljarder kronor.

Portföljen består av 38 fastigheter med 806 befintliga hyresrätter samt 21 planerade vindslägenheter varav 9 är under produktion. Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 63 700 kvadratmeter.

Merparten av bostäderna är belägna i centrala Jönköping.

Heimstaden gjorde sin första investering i Jönköping under fjolåret och kommer i och med detta förvärv betydligt stärka sin lokala position.

Med förvärvet övertar Heimstaden också fem medarbetare och siktar på att etablera en lokal förvaltningsorganisation. Effektiv service är en central del i bolagets erbjudande och förvaltning i egen regi är därför viktigt strategiskt sett.

– Vi är glada över att växa ytterligare i Jönköping. Fastigheterna är välskötta och bidrar till vår ambition om att växa i regionen. Med cirka 1 000 bostäder i Jönköping med omnejd har vi ett utmärkt läge att leverera omtänksamma boenden till våra kunder, säger Mattis Falkentoft, trasaktionschef på Heimstaden.

Jönköping är Sveriges tionde största kommun och har haft en stark befolkningstillväxt de senaste åren, något som förväntas fortsätta. Staden har goda förbindelser, med motorvägar direkt till Köpenhamn och Stockholm, och har ett av Sveriges främsta universitet med cirka 12 000 elever.

– Vi har under tre generationer drivit VBAB, ett familjeägt företag där vi med stort hjärta och engagemang för vätterbygden förvärvat och förädlat bostäder. Med Heimstaden känner vi att vi har fått en köpare som kan föra det arvet vidare, med stor omtanke om hyresgästerna och som vill fortsätta utveckla boenden i centrala Jönköping. Familjeföretaget kommer även fortsättningsvis drivas vidare i VBAB: s moderbolag, Investment AB Myran, säger Johan Rosenquist, delägare till Investment AB Myran.

Panreal har initierat affären och har agerat rådgivare till Heimstaden Bostad.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se