Hebas vd: "Vi vill växa oss starkare"
Patrik Emanuelsson,vd, Heba. Foto: Locum

Hebas vd: "Vi vill växa oss starkare"

Ekonomi

27 mars 2018

För fem månader sedan klev han in som vd för Heba. Nu berättar Patrik Emanuelsson om den första tiden som ledare för fastighetsbolaget.

 

Heba har en fastighetsportfölj som är värd över 7,5 miljarder och den ska växa. Det är en av de främsta uppgifter som Patrik Emanuelsson har på sitt bord. Tillsammans med den nyanställda chefen för fastighetsutveckling, Henrik Fernström, håller han just nu som ny vd på att hitta rätt väg att gå i expansionen av bolaget. Bolaget ska bli större på marknaden för hyresbostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsområdet.

– Jag är ju ganska ny i bolaget så nu har arbetet gått ut på att tillsammans med min vår nya fastighetsutvecklingschef hitta en strategi att få en så bra tillväxt som möjlig. Vi har bland annat besökt alla kommuner i närområdet för att se om det finns något av intresse. Vi vill så klart skapa en projektportfölj som är starkare än i dag, berättar Patrik Emanuelsson för World in Property.

En darrande bransch

När luften gick ut bostadsrättsmarknaden under senhösten förra året var det många som oroade sig för vad som skulle hända. Bolag med fokus på bostadsrätter rasade på börsen och fick se projekt antingen gå i stöpet eller läggas på is.

Det var också många som undrade om detta skulle påverka hyresbostadsmarknaden. Emanuelsson och Heba som fokuserar helt på hyresrätter i olika former menar dock att det finns positiva effekter med att marknaden får sig en törn.

– För vår del är det ingen fara när det darrar lite mer på marknaden än vanligt. Vi har klarat oss väldigt bra för när det blir sådana här dippar kan det dyka upp en del nya projekt för oss. Och eftersom vi är ett väldigt solit bolag så är det inte problem, menar han.

Positiva förändringar

En annan positiv förändring för branschen och hyresmarknaden för bostäder är att regeringen nyligen beslutade att se över skatte- och avdragsregler för bland annat hyresrätter.

– Det är en tjock lunta på 487 sidor så jag har inte hunnit sätta mig in i den riktigt och vi har inte hunnit räkna på konsekvenserna, men i det stora hela ser det bra ut. Det finns ju bland annat särskilda regler för ombyggnation och vi har ett omfattande rotprogram så det ser vi positivt på.

Patrik Emanuelsson har en gedigen karriär bakom sig i branschen. Han var innan han kom till Heba vd för Locum och innan dess hade han samma position på Micasa Fastigheter. Åren mellan 2007 till 2013 tillbringade han på Svenska Bostäder som bland annat fastighetschef och vice vd.

Till privat bolag

Att gå från att jobba med fastigheter inom ramen för kommun och landsting till ett privat bolag har varit en förändring på flera plan.

– Det är egentligen två saker som varit stora förändringar. Jag kommer från en verksamhet där jag jobbade väldigt mycket operativt för att skapa ett arbetssätt som skulle fungera, men när jag kom till Heba så insåg jag att det är ett väldigt välfungerande bolag. Det finns stor kompetens i alla led och vi är ett bolag med höga kundbetyg och järnkoll på ekonomin. Sen är det ett börsbolag och när vi exempelvis gör förvärv så går det inte att prata öppet om det och det är jag lite ovan med. Det här är ett bolag som det är ordning och reda i och det gillar jag skarpt.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se