Heba öppnar dörren för bostadsrätter
Patrik Emanuelsson, vd, Heba. Foto: Torbjörn Hedberg

Heba öppnar dörren för bostadsrätter

Ekonomi

11 maj 2018

Heba släppte i veckan en stark rapport. Nu förklarar bolagets vd Patrik Emanuelsson för World in Property hur de ska bibehålla siffrorna året ut.

I tisdags eftermiddag släppte Heba sin delårsrapport för första kvartalet 2018. En rapport där bland annat värdeförändringarna sköt i höjden. Kvartalssiffrorna visade även på ett förbättrat förvaltningsresultat med hela 26 procent.

Bolagets vd Patrik Emanuelsson är så klart nöjd och menar att han och medarbetarna arbetat hårt under förra året för att stärka balansräkningen.

– Vi har haft en bra period där vi bland annat har förvärvat nya fastigheter och nu ser vi effekten av det. Sen har vi fortsatt att jobba med våra finansiella kostnader. Vi har även en väldigt bra överskottsgrad så när vi väl får in intäkterna så slår det genom ganska direkt, konstaterar han när World in Property pratar med honom.

Nyproduktion och ROT-investering

Just nu pågår en investeringen i ROT-arbeten i befintliga fastigheter samtidigt som bolaget parallellt fortsätter med en nyproduktion av 155 ungdomsbostäder i Tullinge. Och med tanke på den starka ekonomin finns det utrymme för bolaget att göra ytterligare förvärv.

Emanuelsson ser gärna fler fastighetsköp även om han i dagsläget inte kan säga hur mycket bolaget är beredda att spendera.

– Vi kommer att lägga de pengar som vi kommer att lägga, säger han.

Bolagets strategi är att ska erbjuda hyresbostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsområdet och att tillväxten ska ske både genom förvärv och nyproduktion.

Bostadsrätter en möjlighet

Men nu avslöjar också Emanuelsson att det finns en, än så länge outnyttjad, strategi som de kan ta till för att få upp siffrorna om de skulle dala och det är bostadsrätter.

– Det finns en ganska en bred strategi i bolaget och vi har en del verktyg i ytterkanterna som vi kan ta till om det skulle krävas. Exempevis handlar det om att jobba med att producera bostadsrätter. 

Bostadsrättsproduktionen rent generellt går för tillfället, som många är överens om, på lågvarv framför allt i Stockholm och han poängterar att Heba just nu inte kommer att satsa på den typen av upplåtelseform med tanke på marknadsläget.

– Det kanske inte är nu vi gör det när det ser ut så här, men i framtiden kanske det kan bli ett av våra verktyg.

Av Jesper Lögdahl

Faktaruta

Hebas starka start i siffror:

  • Hyresintäkterna uppgick till 92,5 (79,8) Mkr.
  • Driftsöverskottet uppgick till 57,7 (47,6) Mkr.
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 36,9 (29,2) Mkr.
  • Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 83,4 (21,4) Mkr och på räntederivat till 1,7 (4,7) Mkr.
  • Periodens resultat uppgick till 95,1 (43,3) Mkr, vilket motsvarar 2,30 (1,05) kr per aktie.
  • Det egna kapitalet var 4 388,3 (4 034,6) Mkr motsvarande en soliditet om 48,4 (52,3) %. Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändringar i rörelsekapital uppgick till 83,8 (34,1) Mkr.
  • Substansvärdet uppgick till 135,0 (123,3) kr per aktie.

Källa: Heba

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se