Hanssongruppen och SBB i ny affär och nytt samarbete SBB köper en ny skola om 2 500 kvadratmeter i Ystad av Hanssongruppen plus en tredjedel av aktierna i Vibogård, som utvecklar seniorboenden.

Hanssongruppen och SBB i ny affär och nytt samarbete

Transaktion

11 oktober 2021

SBB köper en ny skola i Ystad av Hanssongruppen. De båda bolagen inleder även ett nytt samarbete kring seniorboende via bolaget Vibogård.

SBB köper fastigheten Ystad Celsius 1 i Västra Sjöstaden i Ystad av  Hanssongruppen Invest AB.

Den nyinflyttade skolan har ett långt hyresavtal och bedriver utbildning för årskurs F-6 enligt Montessoripedagogik. Den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 2 500 kvadratmeter och skolan är belägen i det expansiva bostadsområdet Västra Sjöstaden i Ystad, strax väster om centrum. Byggnaden är certifierad enligt miljöklass silver och har solceller på taket. 

 I samband med  att SBB tillträder den nybyggda skolan kommer man även att förvärva aktier i Vibogård AB av Hanssongruppen. Därmed blir SBB ny delägare i Vibogård.

Vibogård utvecklar seniorbostäder enligt ett särskilt livsstilskoncept med växthus, friskvård och socialt umgänge i fokus.

SBB går in som delägare på en tredjedel av aktierna och övriga delägare är till lika delar Hanssongruppen och bolagets ledning.

– Vi är glada att med köpet av skolan addera en mycket fin förvaltningsfastighet till vårt fastighetsbestånd i Ystad. Ystad är en intressant tillväxtkommun med stora kulturella värden och SBB finns sedan tidigare på orten. Att vi dessutom genom vår nära relation till Hanssongruppen får möjlighet att gå in som delägare i Vibogård AB känns väldigt spännande. För SBB blir det ytterligare ett erbjudande där vi kan vara med och tillgodose kommunernas behov av att för invånarna kunna erbjuda boende, inte bara med hög trivsel utan också med social hållbarhet. Vi ser fram emot att utveckla Vibogård med Hanssongruppen. Vibogård har redan hunnit säljstarta sitt första projekt i Vadstena, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef på SBB.

– Hanssongruppen har utvecklat fastigheter i Ystad sedan 2015. Efter att ha byggt och utvecklat både hyresrätter, bostadsrätter, förskola och skola i Ystad under de senaste sex åren känner vi oss som en lokal aktör på Ystads fastighetsmarknad och det vill vi fortsätta vara. Det är därför extra viktigt att få överlämna skolan till en stabil aktör som SBB som vi tidigare har gjort affärer med. Att vi nu dessutom får utveckla fastigheter tillsammans genom att SBB går in som delägare i Vibogård AB känns extra roligt. Vibogård kan fortsätta vara en snabbfotad bostadsutvecklare inom sin nisch men kommer samtidigt få en oerhörd draghjälp av SBB:s omfattande kontaktnät vilket möjliggör att vi kan skala upp verksamheten snabbare, säger Stefan Hansson, VD på Hansson Holding.

Faktaruta

 till SBB.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se