Hans Wallenstam: "Vi blir bättre och bättre"
Hans Wallenstam, vd, Wallenstam, Foto: Wallenstam.

Hans Wallenstam: "Vi blir bättre och bättre"

Ekonomi

11 augusti 2017

I går kom Wallenstams delårsrapport. Strategin med affärsplanerna har visat sig vara lyckosamma: - Vi blir bättre och bättre, säger bolagets vd Hans Wallenstam till World in Property.

 

För andra kvartalet redovisar Wallenstam hyresintäkter på 415 miljoner kronor vilket är fem procent högre än under samma period föregående år. Förvaltningsresultatet, bolagets intäkter, plus finansnetto stiger också med nio procent, till 200 miljoner kronor. Sett över halvåret är ökningen 12 procent.

Vinsten landade på 1 168 miljoner kronor vilket är ett tapp från 1 312 miljoner kronor under samma kvartal 2016.

Däremot är de orealiserade värdeförändringarna på förvaltningsfastigheterna på 1 269 miljoner jämfört med 1 215 miljoner året innan.

Hans Wallenstam, vd, ser positivt på siffrorna som kom i går:

- Vi blir bättre och bättre. Det är bolagets karaktär att sakta men säkert jobba sig uppåt så jag är nöjd med siffrorna.

Stora nyproduktionsplaner

Just nu har bolaget inte mindre än 2 155 stycken i nyproduktion. Och under nästkommande affärsplan vill bolaget starta produktionen av ytterligare 7 500 bostäder.

Och det finns inget som tyder på att de kommer att lämna sin inslagna plan som innebär att de satsar på storstadsområdena. Bolagets fokusområden är fortfarande Stockholm och Göteborg och även Uppsala som Hans Wallenstam menar är en stark ort.

- Tillväxten sker framför allt i Stockholm, Göteborg och Uppsala och det är där vi vill vara. Vi har en produktion i Helsingborg också, men den kommer vi att avyttra. Genom åren vi varit på åtskilliga platser och även i mindre orter, i exempelvis Skövde, men nu väljer vi att satsat på de de större områdena.

Stark aktie

Aktien har under flera år blivit starkare och under året har den stigit med hela 14 procent. Och trots att Carnegie räknade med att siffrorna i rapporten skulle vara tre procent högre än vad deas analytiker trodde och rekommenderar sälj på Wallenstam tar vd:n en sådan reaktion med ro.

- Det är svårt att kommentera analytiker eftersom deras meningar i många fall är delade. Vissa vill ha hög avkastning direkt och vissa vi ha trygga avkastningar på längre sikt. Vi väljer att inte vara spekulativa och köpa fastigheter eller att bygga för att få hög avkastning direkt. Vi väljer att inte vara spekulativa med våra fastigheter.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se