Han blir ny husarkitekt på Kungliga biblioteket Anders Rosenberg. Foto: AIX Arkitekter

Han blir ny husarkitekt på Kungliga biblioteket

Arkitektur

24 juni 2019

SVF har under förra veckan beslutat vem som blir husarkitekt för Kungliga biblioteket. Och det är en arkitekt på AIX som fick jobbet.

Anders Rosenberg på AIX Arkitekter har av SFV utsetts till ny husarkitekt och generalkonsult för Kungliga biblioteket i Stockholm de kommande tre åren med möjlighet till förlängning i ytterligare 6 år.

– Det gläder mig mycket att vi fick detta uppdrag och det ska bli väldigt roligt att arbeta med Kungliga biblioteket. Byggnadens betydelsefulla verksamhet, dess intressanta byggnadshistoria och stora arkitektoniska och kulturhistoriska värden inspirerar, säger Anders Rosenberg.

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek som samlar in och bevarar allt tryckt material som ges ut i landet sedan 1661. 1878 flyttade Kungliga biblioteket in i sin nuvarande byggnad vid Humlegården. Huset ritades av Gustaf Dahl och uppfördes i nydanande gjutjärnsteknik med anknytning till renässans. På 1920-talet byggdes de två flyglarna till efter ritningar av Axel Anderberg.

Byggnaden innehåller många fantastiska rum, som den Stora läsesalen och Forskarläsesalen, och har även tillägg och förändringar från senare tid av mycket hög kvalitet. Kungliga biblioteket är statligt byggnadsminne sedan 1935.

– Jag ser fram emot att lära känna både byggnaden och verksamheten på djupet. Det blir en spännande uppgift som kommer att innehålla såväl utveckling och anpassning till dagens förhållanden som underhåll och förvaltning av det befintliga, fortsätter Anders.

AIX står sedan tidigare för husarkitekter på Naturhistoriska Riksmuseet, Universitetshuset i Uppsala, Kvarteret Krubban samt slottsarkitekt för Drottningholms slott.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se