Previous Next

Göteborgsfamiljen jubileumssatsar

Stadsutveckling

6 maj 2021

Ett nytt landmärke i Göteborg har tagit form och detta lagom till Göteborgs 400- årsjubileum. Göteborgsfamiljen har förutom att öppna flera restauranger vid Skanstorget blåst liv i en gammal inhägnad och igenväxt park som inte varit tillgänglig för allmänheten på över 150 år.

Vi fick chansen att ställa några frågor till Tobias Hamberg, VD för Göteborgsfamiljens fastighetsbolag.

-Vad är det med Skanstorget som lockar er?

Området kring Skanstorget är otroligt vackert. En slumrande pärla i skarven mellan Haga och Linné/Vasa inramat av gröna berg. Dessutom är möjligheten att skapa restauranger i en gammal bankbyggnad med utsikt över Skansen Kronan svårt att motstå.

– Berätta mer om restaurangerna ni öppnar?

Skanshof är en NYC-inspirerad seafood-bistro. Fisk och skaldjur på ett sätt vi inte haft i Göteborg tidigare. En trappa upp finns en yta för konstutställningar, bar och en stor balkong. Restaurangen får även en takterrass samt en park som vi döpt till Skanshofparken. Mucho Macho Taqueria är en mexikansk restaurang med breda sydamerikanska matinfluenser. Inredningen är rå 70 talsvariant som blir riktigt cool.

Champagneria har ju funnits tidigare men flyttar nu till nya lokaler. Inredning och material är nästan uteslutande återbruk och second hand, vilket ger en unik känsla och är ett maximalt hållbart sätt att bygga restaurang på. Köket är inspirerat av San Sebastian. Tänk gränslandet Frankrike /Spanien.

Bar Etzy är en espressobar. Öppen från tidig morgon till sen kväll. På menyn syns influenser från jewish delis och inredningen för tankarna till Tyrolen. Bar Etzy måste nog upplevas. Det går inte riktigt att beskriva utan att låta schitzofren.

 –Det ryktas både om en rooftop och en parkservering. Kan du avslöja något mer? 

Den blir en del av Skanshof och kommer att vara öppet sommartid vid fint väder. Skanshofparken är inspirerad av bla Millesgården i Stockholm. Idéen är rätt ur historieböckerna. Kring 1800-talets mitt låg här ett sk utvärdshus med tillhörande parkträdgård kallad Rosendal. http://runeberg.org/gamlagot/1/0602.html . Den gamla parken har varit inhägnad och igenväxt och inte varit tillgänglig för allmänheten på över 150 år. Det känns fantastiskt kul att välkomna Göteborgarna till Skanshofparken på nytt. Så här beskrevs parken en gång i tiden.

”Rosendal låg så inbjudande med soliga rabatter och gröna backar, med lummiga lundar och skuggiga bersåer, med blomstrens doft och jublande fågelsång. Där var så innerligt trevligt att vara, när sommarkvällarna svepte skymningsfloret över trädgårdsgångarna och människorna, vilka lustvandrade under träden, spelade käglor, njöto av utsikten från paviljongens öppna verandor eller inmundigade ställets utmärkta sexor.

Vi kan garantera att sexorna fortfarande är lika utmärkta men vi tycker att de lämpar sig bättre till skaldjuren nere på Skanshof. I parken är ett glas vitt mer passade tycker vi.

Skanshofparken skall vara färdigbyggd och invigs den 4:e juni på 400 års dagen av Göteborgs bildande med en ceremoni och andra festligheter.

– Har ni haft med de boendes perspektiv när ni planerade för takterrassen?

Tanken är att tillföra området mervärde. Men vi har förståelse för att boende kan vara oroliga. Vi har byggt en barbyggnad som bevarar och respekterar våra grannars behov av avskildhet och genomfört simuleringar för att försäkra oss om att vi uppfyller gällande bullernormer. Till det kommer planteringar och träd som skyddar för insyn.

– Grannar på Lilla Bergsgatan och Nilssonsberg har i Göteborgs Postens intervju uttryckt sin oro för insyn och buller. Vissa säger att de till och med kommer att flytta på grund av det här. Vad tänker ni om det?

Vi har också pratat med grannar och boende i området. För att få igenom ett projekt av den här typen måste man följa gällande detaljplan och regelverk, vilket vi gör. Utöver det har vi lyssnat in och justerat våra planer där vi kan för att möta och dämpa eventuell oro. I de allra flesta fall har dialogen varit positiv. Men visst, vi är medvetna om att en liten klick grannar fortsatt är upprörda. Om vi skall vara ärliga kan det gå till överdrift ibland. Det är ingen stökig eller sen verksamhet vi öppnar. Det är en mysig park. Det finns många uteserveringar som ligger mycket närmare bostäder än så i Göteborg. Gällande de boende på Nilssonsberg som hävdar att vår park är deras innergård så föreslår vi att man tar en snabb titt på Google Earth för att se att så inte är fallet. Att Skanshof kommer att bli en älskad oas för göteborgarna är vi säkra på. Platsen där parken ligger har inte varit tillgänglig tidigare. Att kunna öppna upp en plats med utsikt över takåsar och Skansen Kronan för allmänheten känns fantastiskt kul. Det är faktisk underligt att ett litet antal innehavare av bostadsrätter och våningar med stadens bästa utsikt vill förvägra andra att uppleva detta. Att bo i en stad innebär att man delar stadsrummet med andra.

– GP skriver att bygglovet för restaurangen är överklagat till Länsstyrelsen. Är ni oroliga för att få nej i efterhand och behöva återställa det ni byggt?

Nej. Den brf som överklagat har en diger historik av överklaganden på allt som går. De skickar kontinuerligt in ogrundade anmälningar av olika slag. Det handlar mer om att vilja blockera all utveckling av platsen än att adressera brister eller tveksamheter. När vi förvärvade fastigheten ärvde vi en låda pärmar fulla med tvister de haft med tidigare fastighetsägare. De är beredda att passera alla gränser i sin strävan att försvåra för angränsande verksamheter. Det finns bl.a en historik av att blockera utrymningsvägar. Ett allvarligt brott som kan få ödesdigra konsekvenser. Vi har låtit vår advokat tillskriva dem att detta måste upphöra eftersom de redan agerat likadant mot oss. Om det är de som uppgett att de tänker flytta så hjälper vi dem gärna att packa.

– Göteborgsfamiljen har ett uttalat engangemang för miljön. Kan det komma i konflikt med platsens biologiska mångfald?

Vi ser inte att en parkservering behöver vara i konflikt med biologisk mångfald utan att den är en del av mångfalden. De boende på Nilssonsberg som har framfört synpunkter på detta har själva en tomt som i huvudsak består av asfalt och kortklippt gräs. Där finns knappt några planteringar eller träd alls. Så vi föreslår att de ser över sin egen tomt innan de kritiserar andras.

-Det finns grannar som anklagar er för att ha skövlat er tomt. Finns det någon substans i dessa anklagelser?

Miljötänket finns i Göteborgsfamiljens DNA. Det var självklart med i uppdraget till Växtverket som har varit landskapsarkitekter i projektet. Nedan bifogar jag en beskrivning från Växtverkets VD, Lisa C Marx, av hur de har tänkt och arbetat kring projektet.

-Vi på Växtverket har ritat Skanshofparken på uppdrag av Göteborgsfamiljen. När vi kom till platsen i höstas var det en outnyttjad plats i kuperad terräng. Vi tycker att det är jättekul att någon vill och vågar bygga en park mitt i staden med förutsättningarna som råder på platsen och för oss har det varit ett drömprojekt under hela vägen. Göteborgsfamiljen har inställningen att allt går att ordna och det har gjort projektet särskilt roligt. I höstas tog vi fram skisser på hur den skulle se ut och nu under februari-april har vi planterat. Vi känner att vi har fått förtroendet att skapa något väldigt unikt. Som alltid när vi tar fram gröna miljöer strävar vi efter att växterna ska vara ståndortsanpassade och att det ska finnas många olika typer av växter för att gynna biologisk mångfald. Här har vi planterat stora träd vilket är mycket bättre för miljön än att plantera små. Vi har valt att plantera in växter som trivs på platsen med rätt typ av uttryck. Vi vill att det ska vara hållbart ur skötselsynpunkt och att växterna ska trivas utan för mycket gullande. Vi har planterat in flera hundra Salix-buskar som är en jätteviktig biväxt då den blommar tidigt på våren. Tusentals olika perenner har kommit hit från Säve plantskola utanför Göteborg. Vi har satsat på ett 50-tal olika arter vilket är en viktig aspekt för att gynna pollinatörer. Särskilt sol och-torktåliga perenner är en fest för pollinatörer och det har vi gott om i parken. Det blir många pampiga växter som för tankarna till våra favoritanläggningar i Italien: mjukbakantus, blåregn, fiberpalmlilja, irisar och rödbladiga hundkex. Ca 500 olika timjanarter kommer blomma i sommar i rosa och lila, det kommer bli väldigt effektfullt!

– Ni väljer inte de enklaste platserna för era etableringar. Finns det någon tanke bakom detta?

Att ge göteborgarna möjlighet att uppleva den gamla auktionsverks-byggnaden med sina innergårdar, förutsättningar att kunna umgås i ett av Göteborgs vackrare stadsrum vid Stora Hamnkanalen, samt snart möjligheten att uppleva Stigberget från ett perspektiv man inte kunnat tidigare känns fantastiskt kul. När du kommer upp på takterrassen på Kaparen ser du älven på båda sidor om Sjöfartsmuseet, Masthuggskyrkan i öster, Gatenhielmska reservatet i söder och Majornas takåsar med Älvsborgsbrons brofästen i väster. Man dånar. Vi älskar att ge gamla döda byggnader nytt liv och försöka locka göteborgarna att upptäcka alla unika platser staden har att bjuda på. Vi målas ibland upp som cyniska exploatörer vilket man får tåla när man är så stora som vi har blivit. Men vi bygger inga McDonalds eller köpcentrum.

–Vilka brukar vara de största utmaningarna i era projekt?

Det är skiljer mellan olika projekt. I fallet med Auktionsverket var utmaningen att locka gäster till en mörk bakgata. På Tyska Bron var den största utmaningen drogförsäljning och det ljusskygga klientel som rörde sig där kvällstid, men som lyckligtvis försvann när vi öppnade. På Skanstorget har det som sagt varit koordinerade attacker med anmälningar, överklaganden och synpunkter till stadens olika förvaltningar från grannarna. 

-Göteborgsfamiljen har i tidigare intervjuer med GP beskrivit stadens tjänstemän som positiva. Har ni fortfarande samma bild?

Vi vidhåller att det allt som oftast finns ett positivt mindset hos dem. Men det är klart att det finns tjänstemän som påverkas av att det kommer in anmälningar oavsett om det finns någon substans i dem eller inte.

– Cathérine Zuckermann hävdar i GP att ni allt som ofta får igenom er vilja här i Göteborg. Varför tror ni att hon upplever det så?

Kanske för att vi ibland tagit oss an projekt som inte ter sig som de allra lättaste - även positiva förändringar av stadens miljöer innebär en förändring, och får därmed också viss uppmärksamhet. Men har vi en bra idé som vi tror på så är vi ganska envisa. Vi har tålamod med den demokratiska processen och vi gillar faktiskt svåra utmaningar.

–Hur ser framtiden ut?

Vi behöver hämta andan efter Kaparen-projektet. Därefter får utmaningen bli att övertyga Markus Berggren om att en bärs på ett tak inte utgör ett hot mot hans vilja att lava Majornabo när han och hans stockholmspolare är här och hälsar på.

Skribent

Oscar Lindqvist
ol@worldinproperty.se