Göteborgs hjärtan lyser upp i vintermörkret
Hjärtat lyser upp Lejontrappan i Göteborg. Bild: Fredrik Lindedal/Innerstaden Göteborg

Göteborgs hjärtan lyser upp i vintermörkret

Stadsutveckling

17 november 2023

Innerstaden Göteborgs vackra vinterbelysning lyser nu upp i mörkret och är en viktig trygghets- och trevnadsfaktor för såväl boende, besökare och alla som arbetar i Göteborgs innerstad.

Från den 18 november fram till mitten av februari lyser olika ljusmotiv över gator och i träd och det uppskattade 4,5 meter höga hjärtat är tillbaka vid Lejontrappan. Besökare kommer inom kort även att mötas av en ny hjärtlig överraskning på Kungstorget.

Nytt för i år – hjärtlig överraskning på Kungstorget

På Kungstorget kommer besökare i slutet av november att mötas av en överraskning, som likt stora hjärtat vid Lejontrappan kan bidra till att skapa en ny och välbesökt mötesplats.

Nytt för i år är också belysning i ett träd vid Luntantugatans trapp och det stora trädet vid Kungsgatan 5. Runt om i stadskärnan kommer besökare att stöta på den så kallande ”lysande göteborgaren”; ljusprojiceringar på gator och fasader. Dessa satsningar möjliggörs genom samarbete med Göteborgs Stad.

Belysning finns nu också i Lilla Bommen, detta med stöd från fastighetsägare som en del av projektet Purple Flag, som Innerstaden Göteborg projektleder.

- Belysning skapar trygghet och trivsel i stadskärnan under vinterperioden. Innerstadens populära röda hjärta lyser upp för femte året i rad. Vi har som centrumföreningen ambitionen att utveckla vinterbelysningen och hitta fler finansiärer som möjliggör innovation och förnyelse. Därför är vi extra glada att Göteborgs Köpmannaförbund i år bidrar till en ny mobil installation som detta år pryder Kungstorget. Vi ser att näringslivet gör satsningar och hoppas att fler vill haka på i framtiden, säger Lena Dalerup, vd Innerstaden Göteborg.

Samverkan nyckeln till en lysande stad

Vinterbelysningen är ett omfattande projekt som drivs av Innerstaden Göteborg och inkluderar allt från konceptutveckling till inköp, löpande underhåll, utveckling, förvaring, montering, demontering och samordning. Det är med stöd från främst fastighetsägare i området som projektet möjliggörs.

- Planering och arbetet med belysningen pågår året om för att vi ska kunna bidra till en välkomnande innerstad även under årets mörkaste månader. Bland medlemmarna i Innerstadens Göteborg finns en stor efterfrågan av att lysa upp området såväl innan som efter julsäsongen, säger Peter Grundstedt, projektledare Innerstadens vinterbelysning.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se