Göteborg skall bli tryggt om så militären skall in

Göteborg skall bli tryggt om så militären skall in

Debatt

7 september 2022

I Göteborg är det få som inte vet vem Hampus Magnusson är, han har gått den långa vägen genom ungdomsförbund, tidiga mornar, sena kvällar och oändliga möten med göteborgarna

 Han är utbildad Civilekonom vid Handels Göteborg och plutonsbefäl i Marinen. Men trots att vi ses såhär i slutet av valrörelsen är det pigga ögon som möter mig. När han pratar om Göteborg blixtrar det till, han är en av dem som brinner starkt för sin stad och för förändring. Det blir tydligare och tydligare under vårt samtal. 

Du rivstartade den här mandatperioden med ett rätt kaxigt löfte i GP vill jag minnas?

 Jo, jag kommer ihåg mitt löfte som jag gav när vi tog över makten efter sossarna, säger Hampus. 

- Om jag inte skulle få fart på bostadsbyggandet och bygga mer än föregående styre skulle jag avgå. Nu när vi närmar oss bokslut fyra år senare har vi byggt dubbelt så många bostäder än mina föregångare, cirka 20 000. Och jag är fortfarande kvar.

Berätta lite om projekten som ni driver och möjliggjort under denna mandatperiod.  

- Vi är väldigt stolta över att i princip alla stora och omtalade satsningar nu är igång i Göteborg. Vi bygger exempelvis  norra Europas högsta bostadshus, Karlatornet. Och som om detta inte vore nog bygger vi även norra Europas högsta kontorshus, Citygate. Det säger något om den framtidstro som vi har för denna stad. Det händer inte i Stockholm, Köpenhamn eller Oslo, det händer i Göteborg.  

- Vi bygger mest i Sverige för tillfället. Det har aldrig skapats så många bostäder som nu, inte ens under miljonprogrammen. Jag är kanske extra stolt över att vi, som följd av detta, nu har den lägsta hemlösheten i Göteborg som någonsin har kunnat uppmätas.

 - En intressant kuriosa är att man faktiskt inte alltid behöver bygga lägenheter för att skapa bostäder. Vi förstod att det fanns många som hyrdes ut olagligt i andra hand och bara under 2021 har vi, tack vare vår störningsjours hårda arbete, frigjort 620 lägenheter som tidigare hyrdes ut olagligt. Sådant är viktigt för förtroendet, man ska kunna lita på allmännyttan i Göteborg.

Ni har också pratat väldigt mycket om vikten av att bygga småhus, varför?

- Jo, det är för att vi under många år med S-styre sett en stark utflyttning av arbetande barnfamiljer till kranskommunerna. Det är en oerhört farlig utveckling eftersom det ju innebär att skattekraften under många år lämnat Göteborg. Min mardröm är att vi ska bli som Malmö. Utvecklingen har gått väldigt fort under senare år och idag har vi nästan 40 procent i Göteborg med utländsk bakgrund.

Hur menar du då?

- Helt enkelt en otrygg bidragskommun som måste få mångmiljardbelopp i utjämningsbidrag för att klara att gå runt. Malmö är den kommun som får i särklass mest i utjämningsbidrag. Göteborg å andra sidan ska vara motorn i Sverige, en modern arbetarstad där vi gör rätt för oss. Då måste vi också erbjuda de bostäder som arbetande barnfamiljer vill ha, småhus med gräsmatta, vitt staket och en möjlighet att hissa sin flagga. Det finns en enorm efterfrågan på detta och i undersökning efter undersökning ser vi att det är så flertalet vill bo. Vi ska såklart också  bygga mer storstadsmässigt i centrala lägen som exempelvis Lindholmen, Frihamnen och Skeppsbron. Det fina med Göteborg är att vi kan erbjuda både stadsnära landsbygd med villaområden samtidigt som den som vill ha storstadsliv kan få det. Detta är unikt och en klar styrka med Göteborg.

Apropå täta områden och modern storstad, det händer mycket spännande i Majorna vid gamla Fixfabriken. Kan du berätta lite? 

- Detta är ett jättespännande och fint projekt som bygger ihop Sandarna med Klippan och som blivit känt i hela Sverige. Genom att lägga om markpolitiken här och sälja marken till högstbjudande har vi lyckats dra in mer än en miljard extra i vinst.

Okej spännande men vad är poängen med att maxa vinsten, staden är ju inget företag? 

- De vinster vi gör, i dessa lite mer centrala och attraktiva lägen, kan vi använda för att utveckla de delar i Göteborg där vi har en negativ exploateringsekonomi och annars inte hade kunnat gå fram. Exempelvis i våra särskilt utsatta områden som Hjällbo, Bergsjön och Biskopsgården. 

Det blir ju nästan lite som att ta från de rika och ge till de fattiga?

- Ja, så kan man väl uttrycka det om man vill, men det är så vi bygger hela staden stark. Det finns en stor potential även i våra utsatta områden, men då krävs det att vi är beredda att bygga bort otryggheten och fylla på med fler småhus och ägda boenden. Socialdemokraternas miljonprogram, med höga betonghus och endast hyreslägenheter, har skapat stora problem och nu behövs det nya tag. Det kan inte vara så att en boendekarriär behöver vara synonymt med att man lämnar området. Vi behöver att de goda förebilderna, som lär sig svenska och får jobb, stannar kvar och kan göra boendekarriär i sitt eget område. Många känner starkt för sitt område men idag är bristen på ägda boendeformer ett stort problem.

Okej, berätta lite om något nytt och stort projekt?

- Jag antar att du syftar på Northvolt och Volvos satsning här i Göteborg? Det är den största näringslivsetableringen i modern tid. Den  nya batterifabriken kommer skapa över 3 000 nya arbetstillfällen och ge över en miljard i årliga skatteintäkter.  

Var det stor konkurrens?

- Absolut, vi konkurrerade med 40 andra sites i Europa, men vi stod som vinnare till slut. Mycket på grund av att vi kunde garantera både kvalificerad arbetskraft och bra skolor, men framförallt för att vi hade en hög trovärdighet när det gäller att kunna få fram många bostäder på kort tid för all den personal som kommer behöva flytta hit. Här har vi verkligen visat på framåtanda och visat upp den riktiga Göteborgsandan; när andra funderar så agerar vi med full kraft. Dessutom tog vi fram en ny detaljplan på mindre än ett år vilket är rekordtid och här vill jag verkligen lyfta våra skickliga tjänstemän i staden, med Henrik Kant i spetsen, som jobbade dag och natt. 

Om vi lämnar stadsutvecklingen lite, vad vill du belysa för övrigt?

- Sju av polisens särskilt utsatta områden fanns här i Göteborg när vi tog över. På bara fyra år har vi lyckats få bort två av dem och vi jobbar fortfarande mycket aktivt med de fem som är kvar. Vi har lyckats bryta den negativa utvecklingen och kommer inte att ge oss förrän vi krossat de kriminella klanerna och lyft dessa områdena från sitt nuvarande utanförskap.  

- När det gäller utanförskap och otrygghet har vi infört trygghetkameror, bättre belysning, trygghetsvärdar och till och med ordningsvakter i vissa specifika områden. Vi har nu även satsningar på 650 nya poliser till Göteborg.

-Vi har även stoppat möjligheten för EBO-flyktningar att få ersättning så att de inte ska söka sig till Göteborg och våra särskilt utsatta områden. Vi har nog med integrationsproblem som det är i de områdena och det förstår nog de flesta göteborgare.

 - Vi har även infört språkkrav på våra äldreboenden, det är oerhört viktigt att du som jobbat ett helt liv och byggt upp det Göteborg som vi andra idag njuter av, ska få den ålderdom du förtjänar. Ber du om en kaffe och en kanelbulle ska personalen förstå vad du säger och då ska du inte få en Fanta och en falafel.

Hur ser du på utvecklingen i Sverige i stort och vad är den viktigaste frågan för dig?

- För mig är tryggheten A & O. Utvecklingen i Sverige går åt helt fel håll,  det som en gång var ”det svenska guldet” och det vi var kända för, tryggheten, har gått förlorad. Vi har istället blivit ett av Europas mest otrygga och farliga länder. Det är sorgligt, men det behöver inte fortsätta så här. Istället behövs krafttag och en ny regering. Men jag är hoppfull. I Göteborg har vi sakta lyckats börja vända utvecklingen, samtidigt måste man vara både ärlig och realistisk med att det kaos som vuxit fram under många år, med ansvarslös migrationspolitik kombinerat med EU:s lamaste straff och lägsta polistäthet per invånare, har lett till problem som kommer att ta lång tid att få ordning på.

- Mitt vallöfte är dock att jag aldrig kommer ge mig. Jag  kommer kämpa för att alla göteborgare skal känna sig  trygga, Alla förutom brottslingarna. Vi har även föreslagit att militären måste kunna få gå in och hjälpa polisen för att krossa de kriminella klanerna. I mitt Göteborg är det svenska staten som sätter upp vägspärrar och inte de kriminella klaner.

 - Men saker och ting tar tid i politiken och det kan vara frustrerande. Jag kommer exempelvis ihåg min första motion som jag skrev när jag blev invald 2010. I korthet innebar den att det skulle krävas motprestation för att få socialbidrag, något som nu äntligen blivit verklighet. Trägen vinner! 

 - Något som gick fortare är att vi lyckats få till den lägsta arbetslöshet av alla storstadsregioner. Detta gick på mindre än fyra år. 

Innan vi slutar måste jag ändå fråga något som jag vet att fler undrar. Du har ju under 12 år varit den mest populära moderaten i Göteborg och vunnit alla interna medlemsröstningar. Har du aldrig funderat på riskdagen?

- Helt ärligt har jag fått frågan från valberedningen, som lägger fram förslagen till våra riksdagslistor, flera gånger, men jag har alltid tackat nej. Så även inför detta valet. Jag känner att det finns så mycket kvar att göra här hemma och det är för Göteborg mitt hjärta slår.  

Är det något du vill avsluta med?

- Göteborg är en fantastisk stad. Jag har vuxit upp här, jag har gått i skola här, här har jag känt glädje och sorg, tro och tvivel. Staden är tillräckligt stor för att du ska kunna vara anonym men tillräckligt liten för att du ska lära känna dina grannar. Här finns min familj, min bakgrund och min framtid. Den här staden kan halta, Göteborg kan till och med snubbla och ramla men kommer alltid resa sig, Staden har gjort det förut och vi kommer göra det igen. Tillsammans bygger vi Göteborg starkt igen!

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se