Gott nytt år! Foto: Pixabay

Gott nytt år!

Krönika

28 december 2018

Efter ett kämpigt år laddar vi om. World in Propertys chefredaktör söker mer samarbeten under 2019.

Det har varit ett kämpigt år. Vi har fått uppleva en svajiig börsmarknad både i Sverige och utomlands och vissa bostadsrättsproducenter har genomgått ett stålbad. Vissa har till och med fått tacka för sig. Axxonen gick exempelvis i konkurs i somras och Tobin räddades när de var på ruinens brant av Rutger Arnhult som gick in köpte bolaget. Och Prime Living dras i skrivande stund med stora likviditetsproblem.

Oscar Properties kämpar på trots stämningshot och tunn försäljning i projektportföljen. Nyligen slöt de avtal med Ilija Batljans SBB om bostadsproduktion vilket förhoppningsvis kan leda till lite ökade intäkter och framgång.

Som journalist är det mitt och redaktionens roll och ansvar att rapportera om det som händer. Både det bra och det dåliga. I tider som dessa kan det bli ett fokus på det som uppfattas som negativa nyheter och vissa kanske tycker det ibland kan bli onödigt mycket skriverier om vikande börskurser, sparkade vd:ar och bolagsproblem. Tyvärr är det dock verkligheten.

Bostadssidan har som tidigare påpekats haft stora problem och även om WSP:s Maria Pleijborn, i senaste numret av World in Propertys magasin, menar att det rent ekonomiskt är en ganska balanserad marknad mellan köpare och säljare på bostadsrättssidan så kvarstår stor problematik.

Inlåsningseffekterna är extremt stora och politikernas vilja att lösa upp de knutar som skulle kunna ge befolkningen en rimlig chans att byta bostad, köpa sitt egna boende eller få tag i en hyresrätt verkar vara obefintlig.

I ovissa tider är det viktigt att lyssna på signalerna och hålla huvudet kallt och samarbeta. Och det gläder mig att se att många bolag skriver nya avtal med varandra och joint venture-samarbeten blir allt vanligare. Det är har visat sig ge ganska så goda affärer trots allt.

Ingen skulle vara gladare än jag om vi kunde skriva ännu fler positiva nyheter. Således tror jag och hoppas på att vi kan göra det under 2019. Ge mig fler samarbeten och mer tänkande utanför boxen.

Den hårt arbetande fastighetsbranschen förtjänar nämligen det. För utan visioner, storbyggen och miljardsatsningar stannar Sverige. Och den rubriken har jag ingen som helst lust att skriva.

Jag avslutar med att tacka alla fantastiska läsare och önskar er ett gott nytt år! Vi ses 2019 med de viktigaste nyheterna från branschen.

Jesper Lögdahl, chefredaktör

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se