Glad midsommar och gott nytt halvår Fastighetsbranschen kan fira midsommar efter en starkt utveckling under första halvan av året. Och den fortsatta utvecklingen ser positiv ut.

Glad midsommar och gott nytt halvår

Krönika

24 juni 2021

Fastighetsbranschen kan fira midsommar med ett urstarkt halvår i ryggen. Nu återstår att se hur det kommande halvåret blir – men de flesta bedömare tror på fortsatt god utveckling.

Första halvåret 2021 har bjudit på en rad stora affärer på den svenska fastighetsmarknaden. Både i form av stora transaktioner och nya utvecklingsprojekt.

Investeringsintresset för fastigheter och fastighetsbolag är mycket stort. Fastighetsaktierna går utmärkt på börsen och fastighetsbolagens obligationer, som blir allt mer gröna, tecknas snabbt.

När World in Property nyligen talade med Newsec, ser man återigen ett rekordår för fastighetstransaktioner framför sig. En bild som idag bekräftas av Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea, i en DI-intervju.

Och det internationella intresset för svenska fastigheter tycks hålla i sig på en hög nivå.

Dessutom sker flera intressanta strukturaffärer och även affärer där fastighetsbolag köper in sig i varandra.

Gårdagens börsvinnare var Klövern som steg med 15,43 procent. Börsen applåderar Corems uppköp av bolaget. Kanske blir det klöverblomster i huvudägaren Rutger Arnhults midsommarstång?

Sagax intåg i Cibus och ökade innehav i Nyfosa följs också med intresse. Sagax som för övrigt igår slog till med en jätteaffär om 775 miljoner kronor med förvärv i fyra länder.

Fastighetssektorns starka tillväxt sker trots pandemin, som nu förvissa tycks klinga av. Inte heller turbulensen kring regeringskrisen har påverkat marknaden. Och nu tar ju den historien en ny vändning i och med att Annie Lööfs och Centepartiet backar från kravet på marknadshyror i nyproduktion enligt Januariavtalet.

Snart dags för rapoportfloden

Snart är det dags för sommarens flod av halvårsrapporter. Först ut är Diös redan den femte juli.

Och förväntningarna är på det stora hela mycket optimistiska.

Men hur blir då resten av året? Återhämtningen i ekonomin som helhet väntas accelerera under årets andra hälft, visar en färsk prognos från Konjunkturinstitutet.

För fastighetssektorn tycks inte den ökande inflationen varit något bekymmer, kanske tvärt om, med fortsatt låga räntor.

Men hur kommer till exempel obligationsmarknaden, som domineras av fastighetsbolag, att utvecklas? Finansinspektionen har utlovat en uppstramning vad gäller obligationslån.

Och hur blir det med handel och kontorsmarknaden? Två tecken i tiden:

*Nordea lämnar två av sina Stockholmskontor på grund av nya riktlinjer där de anställda uppmuntras arbeta hemifrån upp till två dagar i veckan.

*IKEA satsar på mindre konceptbutiker i initialt tio städer i landet samtidigt som modekedjan Zizzis svenska gren går i konkurs på grund av coronapandemin och stänger alla fysiska butiker i landet.

Det är kanske här, inom handel och kontor, vi får se vinnare och förlorare mest tydligt. Här krävs nya grepp och satsningar för att möta framtiden med framgång. Det framgår av en rad inslag i World in Propertys sommarmagasin med temat Kontor & Handel som precis blev klart.

Glad midsommar!

Av Jörgen Hallström

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se