Förvärv i Kungsbacka och planer för nytt bostadsområde

Förvärv i Kungsbacka och planer för nytt bostadsområde

Transaktion

25 maj 2022

Sveaviken Bostad AB har ingått avtal med Landia AB om förvärv av framtida bostadsbyggrätter på fastigheten Skårby 13:4 i Anneberg, Kungsbacka kommun.

 Anneberg är i kommunens nya översiktsplan utpekat som ett fokusområde för framtida nybyggnation. Här har Sveaviken Bostad möjlighet att i nära samarbete med Kungsbacka kommun planera för och utveckla en ny stadsdel med hållbara och attraktiva bostäder.  

Fastigheten Kungsbacka Skårby 13:4 har en total areal om cirka 50 hektar och är belägen i ett naturområde mellan Anneberg och Skårsjön. I Anneberg finns vardagsservice, rekreation och skolor, medan Göteborg C nås med en tågresa på 19 minuter från Anneberg station. Några kilometer söder om Skårby finns Kungsbacka stad.  

Kungsbacka kommun har i sin översiktsplan, som vann laga kraft i december 2021, pekat ut Anneberg som prioriterat för framtida bostadsbebyggelse. I översiktsplanen hänvisas till strategi 2040 som säger att nybyggnation ska vara långsiktig, smart och hållbar. I strategin pekas Anneberg ut som ett av tre områden i Kungsbacka i fokus för nybyggnation.

Sveaviken Bostad kommer att arbeta med Arkitekterna Krook & Tjäder för att tillsammans med Kungsbacka kommun skapa bästa möjliga förutsättningar att utveckla ett nytt bostadsområde i Skårby, Anneberg. Bostäderna kommer att ligga vackert i kuperad terräng, samtidigt som det är nära till goda kommunikationer och all tänkbar service.

  • Skårby har med sitt såväl natursköna som kommunikationsnära läge optimala förutsättningar att bli ett attraktivt bostadsområde. Sveaviken har alltid en hög ambitionsnivå avseende hållbarhet och gestaltning, vilket gör Krook & Tjäder till en given samarbetspartner för kommande planarbete. Vi delar kommunens ambition att utveckla området och ser fram emot att vara en aktiv partner i en framtida samverkansdialog, säger Pär Thomaeus, VD Sveaviken Bostad.

Sveaviken Bostad har kommit överens med Landia om ett byggrättsvärde på 4600 SEK per m2 ljus BTA bostäder. Byggrätterna tillträds i takt med att framtida detaljplaner vinner laga kraft. Förberedelser pågår för att starta en fördjupad översiktsplan för Anneberg, varefter nya detaljplaner inom området kan påbörjas.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se