Försvaret köper tillbaka militärhamn av miljardär Foto: Wikipedia

Försvaret köper tillbaka militärhamn av miljardär

Transaktion

18 januari 2018

Efter att hamnen på Gotland i flera år varit i händerna på en Hong Kong-miljardär har nu Försvarsmakten lyckats köpa loss den för mångmiljonbelopp.

 

Efter 13 år av privatägande kommer snart marinvarvet på Fårösund åter att landa i svensk ägo. Det är efter många och lång diskussioner med Hong Kong-miljardären Ming Wai Laus svenska bolag Bunge Kronhagen som parterna nu kommit överens. Fortifikationsverket får nu köpa tillbaka hamnen för 20 miljoner kronor.

– Vi är nöjda med affären och att vi inte dragits med i någon spekulationskarusell, säger Johan Danielson, pressekreterare på Fortifikatonsverket, till SVT Nyheter Öst.

Det var 2004 som Försvarsmakten förlorade hamnen efter att fastighetsprofilen Joachim Kuylenstierna, storägare och tf vd i Fastator, köpte hela KA3 av staten för 18 miljoner kronor.

Efter det har försvaret åtskilliga gånger försökt köpa tillbaka hamnen utan att komma överens om priset. Kuylenstierna sålde under förra året hamnen till Ming Wai Lau som till en början erbjöd försvaret att hyra hamnen för deras verksamhet, men detta var inte ett alternativ.

– Vi vill ha flexibilitet, handlingsfrihet och kontroll och då är ägande bäst. Vi vill säkerställa tillgången och se till att vi har kontroll över hamnen, sa ÖB Micael Bydén till Gotlands Allehanda vid ett besök på Gotland i början av mars förra året.

Ming Wai Lau erbjöd under förra året även militären att köpa tillbaka för hamnen för över 60 miljoner kronor, men denna summa var alldeles för hög ansåg myndigheten. Vad som nu ligger bakom miljardärens kovändning är oklart.

Nu har regeringen till mitten av april på sig att godkänna affären och efter det kan Försvarsmakten använda hamnen från och med den 30 april.

– Efter tillträdet återstår att se över behovet av investeringar i form av infrastruktur och verksamhetsanpassningar för att kunna få till en hamn som motsvarar vad Försvarsmakten behöver, säger Urban Karlström, Fortfikationsverkets generaldirektör till SVT.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se