Förskingringshärvan mot förre ekonomichefen växer

Förskingringshärvan mot förre ekonomichefen växer

Ekonomi  

8 augusti 2017

Brottet är mer omfattande än vad åklagaren kunde ana. Utredningen har växt och fler personer är inblandade.

 

Det var i slutet av förra året som det visade sig att Einar Mattssons före detta ekonomichef och seniora rådgivare, Sten Heinsoo, förskingrat mångmiljonbelopp från ägarfamiljens separata privata bolag. Totalt ska det handla om i runda slängar 48 miljoner kronor. Något som då fick fastighetsbolaget att polisanmäla den före detta medarbetaren.

- Först och främst, detta berör alltså inte Einar Mattsson som bolag och påverkar inte på något sätt vår verksamhet, våra kunder eller vår finansiella ställning. Det är endast ägarnas separata, privata bolag som påverkats finansiellt. Men när vi i slutet av förra veckan blev varse att allt inte stod rätt till så gjorde vi en egen genomgång av alla transaktioner och det är denna utredning som ligger till grund för den polisanmälan vi gjort, sa bolagets vd Stefan Ränk då till World in Property.

Förgreningar utomlands

Nu har det gått ungefär sju månader sedan åklagaren fick fallet på sitt bord och ännu har inget åtal väckts. Anledningen till detta är att utredning varit snårig och hela tiden växt.

När World in Property pratar med vice chefsåklagaren på Ekobrottsmyndigheten, Lennart Gollard, berättar han bland annat att det här fallet inte enbart handlar om Sten Heinsoo. Det finns fler personer som är inblandade i förskingringshärvan.

Det här är en väldigt omfattande utredning och jag tycker egentligen inte att tagit lång tid att väcka åtal med tanke på att den växt hela tiden. Dessutom är det fler inblandade, hur många vill jag inte säga, och det spelar ju så klart roll.

Han menar också att det visat sig att det finns förgreningar utanför landets gränser.

- Utredningen har tagit oss utomlands vilket gör den lite mer komplicerad.

Enligt Heinsoo själv skulle anledningen till att han ska ha betalat ut pengar till sig själv från de aktuella bolagen vara för att frakta hem 200 kilo guld från Afrika. Allt började för några år sedan när Heinsoo kom i kontakt med en kvinna som tipsade honom om att det fanns guld att hämta i Uganda. Heinsoo använde till en början sin egna förmögenhet, enligt egen utsago kring 7 miljoner kronor, men när denna började tryta tog han till kollegornas pengar.

Polisen menar att detta är ett klassiskt trick och att händelsförloppet påminner om de så kallade “Nigeriabreven”. Något som Heinsoo slår ifrån sig och menar att detta var en riktigt affär och att han “sett guldet på bild”

Kännbart fängelsestraff

Enligt obekräftade uppgifter är det av denna anledning som ekobrottsmyndigheten har fått se sig om utanför Sverige för att få svar på frågorna om hur omfattande brottet är.

Första gången åtal skulle väckas var den 19 december förra året, men efter det har framställan förlängts åtskilliga gånger. I början av juli var det sagt att åtal skulle väckas innan den 30 augusti, men nu är det högst oklart om det blir av tills dess.

- Jag skulle tro att vi inte hinner med det då, men sannolikt bör vi vara klara rätt kort efter det datumet, menar Lennart Gollard.

Sten Heinsoo har tidigare sagt att han har för avsikt att betala tillbaka skulden. Han är för tillfället inte häktad, men har för fått reseförbud samt anmälningsplikt.

När World in Property talar med Sten Heinsoo är han fåordig.

- Jag vill inte kommentera det här, säger han kort.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se