Fredagsintervjun: ”Viktigare att studera samhället”
Här berättar Lennart Karlsson om vad han är mest stolt över under den långa tiden på Aspelin Ramm, hur han ser på sitt nya uppdrag, sin syn på framtiden inom branschen. Och avslöjar sitt nya stora intresse – att snickra…

Fredagsintervjun: ”Viktigare att studera samhället”

Porträtt

21 maj 2021

– I den föränderliga värld vi lever i blir det allt viktigare att studera samhällsutvecklingen och förstå sin omgivning för att göra rätt satsningar. Det är samtidigt klokt att vara beredd på ökade räntekostnader och ha marginaler.

Det säger Lennart Karlsson som efter 20 år på Aspelin Ramm nu tagit över ordförandeklubban i Svenska Hus.

Här berättar han om vad han är mest stolt över under den långa tiden på Aspelin Ramm och hur han ser på sitt nya uppdrag. Han ge också sin syn på framtiden inom branschen. Och avslöjar sitt nya stora intresse – att snickra…

Berätta om din bakgrund och vägen till VD-posten på Aspelin Ramm och nu ordförande-posten i Svenska Hus.

– Jag började direkt efter Handels på Eriksbergs Förvaltnings AB som numera är en del av Älvstranden Utveckling AB. Där jobbade jag tio år med ekonomi och förvaltning. Sedan, år 2000, började jag på Aspelin Ramm. Bolaget hade då ytterligare en delägare och hette SAR Fastigheter, innan bytet till nuvarande namn år 2003.

– Under de 20 åren på Aspelin Ramm har mitt huvudfokus varit fastighetsutveckling, förutom ledarskapet som VD. Fram till 2010 sålde Aspelin Ramm mycket av det bolaget utvecklade.

– Men därefter valde vi att behålla det mesta vi byggde och skapade en förvaltningsportfölj som idag uppgår till närmare fyra miljarder kronor.

Från om med början av maj är nu Lennart ny styrelseordförande i Svenska Hus.

– När det blev offentligt att jag skulle sluta som VD på Aspelin Ramm fick jag kontakt med Svenska Hus och vi började diskutera om det fanns gemensamma nämnare och hur vi eventuellt skulle kunna samverka. Samtalen med ägaren Gullringsbos styrelseledamöter Hans Eliasson och Christer Holmén ledde fram till erbjudandet att bli ordförande.

– Jag ser det som en spännande utmaning och en möjlighet att fortsätta jobba med en mycket stimulerande uppgift.

När du inte jobbar med ditt nya ordförandeuppdrag, vad ägnar du dig helst åt på fritiden?

– Jag är ju mycket idrottsintresserad och har en bakgrund i fotbollen där jag var engagerad på ledarnivå i 25 år. Sedan gillar jag golf och att vara ute i naturen.

– Jag har nu också fått ett nyvunnet intresse – att lära mig snickra lite. Jag fick ett presentkort för att kunna köpa schyssta verktyg när jag avtackades på Aspelin Ramm. Nu är det nog många som känner mig som tvivlar. Jag hade tvåa i träslöjd i skolan… Men jag ska ju inte bygga hus, jag hoppas att det kan bli några bänkar, bord och staket som kan förgylla de två sommarboenden jag och min fru har.

Så en tillbakablick: Vad är du mest stolt över från tiden på Aspelin Ramm?

– Det är att jag fått vara med och skapa ett antal fina projekt där vi varit först med bra idéer. Och att jag varit med i projekten från ax till limpa och kunnat konstatera att de givit goda ekonomiska utfall.

– Några av de projekt jag känner mig allra mest nöjd med från tiden på Aspelin Ramm är Vallhamra Torg i Sävedalen, Smögens Hafvsbad, Clarion Hotell vid Skanstull och den nya stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal.

På Vallhamra Torg har Aspelin Ramm utvecklat 245 bostäder och butikslokaler som blev inflyttade våren 2019. Här har Aspelin Ramm, som första projektet i Göteborgsregionen, omvandlat och tagit ett helhetsgrepp om ett äldre, omodernt förortstorg och givit det nytt liv med nya bostäder, butiker och annan service.

Klassiska Smögens Hafvsbad i Bohuslän fick en varsam men omfattande utveckling med Aspelin Ramm. Idag inrymmer Hafvsbadet 76 hotellrum, sex konferensrum, en vacker matsal och en spa-avdelning.

Clarion Hotell Stockholm vid Skanstull stod klart i maj 2003 och ägs alltjämt av Aspelin Ramm. Hotellet – med 532 rum, konferensmöjligheter, restaurang och bar – har fått en rad priser för sin spännande och attraktiva design och arkitektur.

Pedagogen Park är en helt ny stadsdel i Mölndal som skapas av Aspelin Ramm och Mölndals kommun. Här planeras för cirka 1 100 nya bostäder, kontor, butiker, en ICA-Nära och annan service. Den 22 oktober 2020 togs det första spadtaget för stadsdelen.

Sedan en framåtblick: Vad ser du som mest spännande med nya uppdraget som ordförande i Svenska Hus?

– Det är ett välskött bolag med en tydlig ägare i Gullringsbo. Här finns en entreprenörsanda som jag känner igen från Aspelin Ramm och gillar skarpt.

– Verksamhetens kärna är fastighetsutveckling, så jag hoppas och tror att min bakgrund och kunskap ska passa in och vara till nytta.

– Det känns mycket spännande att få sätta sig in i och arbeta med alla de intressanta projekt inom primärt bostadsutveckling som företaget driver i främst Göteborg och Stockholm. Det är full fart och det finns projekt i alla olika skeden. Projektportföljen har ett sammantaget värde på cirka åtta miljarder kronor.

Hur ser du på utvecklingen inom fastighetsbranschen framåt i tiden?

– Om man inte redan är inne i samhällsfastigheter och logistik, tror jag att det är för sent att börja satsa på det nu. Det gäller att spana efter nästa trend och nya möjligheter framåt.

– I den föränderliga värld vi lever i idag blir det än viktigare att studera samhällsutvecklingen och förstå sin omgivning för att göra rätt satsningar. Fastighetsaktörer bör jobba ännu hårdare med detta, och det gäller inom alla segment.

Det dyker nu upp många idéer och tänkbara utvecklingslinjer som till exempel sharing inom både bostäder och kontor.

– Där kan finnas en fruktbar trend, men jag tror inte den blommar ut i år utan inom några år. Det gäller att ha rätt känsla för takt och timing.

– Och samtidigt kan man inte sitta helt stilla och vänta. Det är knivskarp konkurrens om attraktiva objekt, byggrätter och framtidsplaner. Byggare och fastighetsföretag ligger på kommunerna stenhårt och det är allt fler som jagar efter bra förvärvsmöjligheter.

Lennart menar att det också gäller att ha marginaler för att klara eventuella räntehöjningar och inte vara för högt belånad.

– Svenska Hus och Aspelin Ramm är ju företag som står utanför börsen och fondägande. Därmed finns en större möjlighet att agera mer långsiktigt och med större försiktighet. Det gillar jag.

– Om yielderna sjunker blir ju Svenska Hus fastigheter mer värda. Men eftersom vi inte tänker sälja dem är kassaflödet viktigare.

– Jag har ingen glasklar uppfattning om hur inflation och ränta kommer att utvecklas. Men jag tror att alla fastighetsaktörer gör klokt i att vara beredda på ökade räntekostnader och ha marginaler.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se