Previous Next

Fredagsintervjun: “Våra kunder avgör hur starka vi är”

Reportage

10 augusti 2018

För World in Property berättar Marie Bucht, vd på Novi Real Estate, om existensberättigande, första året som vd och varför det inte blir en börsnotering i framtiden.

Novi Real Estate startade 1 april 2016 med uppdraget att förvalta Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Livs svenska fastighetsbestånd. Som ett kvitto på att det har gått bra förlängde SEB innan sommaren förvaltningsavtalet med Novi. I dagsläget förvaltar Novi 650 000 kvadratmeter runt om i Sverige till ett värde av 33 miljarder kronor och är en stark spelare på marknaden.
- Under 2017 växte Novi med ca 25 procent. Vi är en långsiktig och konkurrenskraftig aktör på förvaltningsmarknaden och vår ambition är att växa med nya uppdrag. Men hur starka vi är, det är inte upp till mig att avgöra, det avgörs av vår leverans och hur nöjda våra kunder är, säger Marie Bucht, vd på Novi.

Växa i takt med kunderna

Novis bestånd består främst av kontor men de förvaltar också butiker, hotell och bostäder. De verkar i områdena Stockholm, Göteborg och Malmö men förvaltar även fastigheter i övriga delar av landet.
- Vi jobbar uteslutande med fastighetsförvaltning och med alla typer av fastigheter och det kommer vi att fortsätta med. Vår strategi är att växa i takt med våra kunder på den nordiska marknaden, säger Marie Bucht.
Den så omtalade handelsdöden som spås inför framtiden har Marie Bucht sin syn på:
- Vi ser att det finns en annan typ av efterfrågan på den typen av handelslägen, jag tror att vi kommer att få se en annan användning av ytorna, och att många hyresgäster som tidigare efterfrågat ganska stora ytor vill ha mindre och effektivare ytor.
Trots den, sedan i höstas, svajiga marknaden på både den kommersiella sidan och på bostadssidan så tror Marie Bucht att det inte kommer bli några större förändringar och ser även att hyrorna står sig starka.
- Jag tror att vi kommer ha en mer segregerad marknad. Primefastigheter och även de bästa bostadsfastigheterna kommer att gå fortsatt bra för vi har en stark hyresmarknad med låga vakanser i storstadsområdena. Det kommer vara större skillnader, men jag ser inte att det blir några större förändringar. Transaktionsmarknaden kommer att gå ner och marknaden lugnar sig något. Vi ser även att hyrorna är starka men de kommer nog inte fortsätta öka på samma sätt som de har gjort.

Ett år på vd-posten

I mars 2017 tillträdde Marie Bucht posten som vd och hon har tidigare jobbat på Skanska, NCC och Newsec i olika ledande befattningar och sa då:
“Jag tilltalas av bolagets stora engagemang och viljan att utveckla förvaltningstjänsten. Jag är stolt över förtroendet och ser fram emot att tillsammans med Novis medarbetare addera min erfarenhet och driva och utveckla Novi vidare”.
Över ett år har nu gått och Marie Bucht har blivit varm i kläderna.
- Mitt första år har varit väldigt roligt, intressant och utvecklande. Jag är mallig över det som Novi har åstadkommit sedan företaget startade. Vi är vad vi levererar och jobbar hårt och målmedvetet med att hålla hög kvalitet i hela vår förvaltningsaffär. Att det lönar sig visas bland annat i att vi fått förnyat förtroende från SEB och att våra övriga kunder fortsatt är mycket nöjda. Vi är nytänkande och nyttjar den nya teknologin i såväl vardagen som i det strategiskt långsiktiga arbetet. Vår affär bygger på hjärta och hjärna och vi tror på laget framför jaget, vilket genomsyrar hela verksamheten. Novi är ett fantastisk bolag och jag är oerhört stolt över alla engagerade medarbetare och underbara kunder som gör det möjligt. Vi har kul tillsammans, och det hoppas jag märks när man jobbar med oss.

Planer för framtiden

Novi är ett privat bolag som inte är noterade på börsen men än så länge finns det inte några planer på en börsnotering.
- Nej, inga planer alls. Det är ingenting som finns planerat. Vi tror på, även från ledningen, att vara nära våra kunder och nära affären. Det är det vi tycker är roligt och det är vi därför mycket bra på. Vi har ständigt saker på gång, och jag är fortsatt positiv inför framtiden.

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se