Fredagsintervjun: ”Vår styrka är engagemang och kreativitet” Fredrik Leifland. Foto: New Property

Fredagsintervjun: ”Vår styrka är engagemang och kreativitet”

Reportage

18 oktober 2019

Ny ansvarig och ny tid. Nu berättar Fredrik Leifland om New Propertys utmaningar, om växande affärer och vilka fastigheter som är hetast att köpa.

I våras tog Fredrik Leifland över som VD för New Propertys transaktionsdel och för en månad sedan blev han också VD för uthyrningsdelen.

Nu ska dessa två affärsområden jobba allt tätare med varandra för att skapa ännu fler affärer.

– Uthyrning har sedan länge ett väletablerat team och transaktionsdelen växer ständigt. Att ta ansvar över dessa två är väldigt spännande och det kommer att ge synergieffekter samtidigt som det skapar möjligheter för våra kunder och på så sätt fler affärer. Vi ska tydligare ta hjälp av båda teamen så vi kan fortsätta leverera högsta kvalité till våra kunder. Vid exempelvis fastighetstransaktioner, både köp- och säljuppdrag, använder vi oss av våra uthyrare som vet hur marknadsmässiga hyresavtal bör se ut och hur hyresavtalen i affären skiljer sig. Genom det samarbetet kan vi skapa en bättre produkt och visa var potentialen finns, menar Leifland.

Stark uthyrning

New Property har varit aktivt som bolag sedan 2005 men till en början som New Office. Bolaget har med sin erfarenhet en god kännedom om branschen och marknaden i huvudstaden. Under de senaste åren var de varit en extremt god marknad för fastighetsägare som hyr ut främst kontor. 

Vakanserna har varit snudd på obefintliga och hyrorna har ständigt ökat år från år. Nu har det dock blivit lite av ett skifte, menar Leifland. Fortfarande är vakanserna låga, men hyrorna börjar stabiliseras något.

– Det är fortfarande väldigt få vakanser och framförallt när det kommer till de större ytorna. Vi har sett att det är svårt för vissa bolag som har en väldigt omfattande verksamhet att flytta, men för oss handlar det om att vara kreativa. Dels i att skapa rätt typ av flyttkedjor samtidigt som vi måste hitta lösningar för alla typer av kontorsytor. Samtidigt är det där vår styrka finns. Vi har tio uthyrare som har en relation och kontakt med i princip alla fastighetsägare och hyresgäster i Stockholm. Det gör att vi kan hitta lösningar. Det gäller att skapa ett mervärde både för hyresgästerna och fastighetsägarna.

Den inhemska transaktionsmarknaden verkar tillsynes varje år slå nya rekord. Under den senaste tiden kan det bero på att det varit väldigt stora portföljer som bytt ägare vilket helt plötsligt ger en affär värd fyra miljarder snarare än att det varit många enskilda affärer. Marknaden tuffar dock på och New Property har i sitt transaktionsteam laddat för fler affärer.

– Det är full fart för oss och vi har precis rekryterat två personer samtidigt som vi har många nya spännande fastighetstransaktioner påväg till marknaden. Det är fortfarande höga priser, eller snarare hög prisförväntan samtidigt som det är mycket kapital i omlopp. Detta har pressat ner avkastningskraven och även spridit sig till fastigheter med lite högre risk.

Tydlig trend

Och trenden vid transaktioner verkar just nu vara lager, logistik och samhällsfastigheter:

– Det är främst industri-, logistik- och samhällsfastigheter som flest köpare efterfrågar. Sannolikt är det för att det just nu är mycket pensionskapital som ska investeras. När det gäller lager och logistik så är det enkel produkt med långa hyresavtal och lågt förvaltningsbehov vilket brukar ge bra avkastning och passa institutionella investerare. Likadant med samhällsfastigheter där även där avtalen är långa samt att behovet av dessa fastigheter ökar i Sverige då vi har en befolkning som blir äldre och äldre. Samtidigt har vi en svensk krona som just nu inte är jättestark vilket lockar till sig utländska investerare.

New Property förutsätter att de ska växa med branschen och den stora utmaningen för bolaget är att fortsatt ha god förmåga att tillhanda hålla sina tjänster för de allt fler kunderna som vänder sig till bolaget.

– I dagsläget arbetar vi för att kunna tillgodose alla förfrågningar som vi får. Vi har ett bra trackrecord och fokus för oss är alltid att leverera största möjliga värde till kunden. Jag tror vi kommer att växa som bolag ett tag framöver, men det viktigaste för oss är inte hur många vi är utan att vi kan värna om företagskulturen så vi per anställd kan leverera fler och bättre affärer till våra kunder.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se