Fredagsintervjun: "Konkurrens gör oss bättre"
Patrik Kallenvret har varit vd för CBRE Sverige sedan 2013. Foto: CBRE

Fredagsintervjun: "Konkurrens gör oss bättre"

Reportage

4 oktober 2019

CBRE fortsätter att gå som tåget. Nu berättar vd Patrik Kallenvret om miljardaffärerna, utmaningarna och transaktionsmarknaden.

CBRE är ett av världens största konsultbolag när det kommer till kommersiell fastighetsrådgivning. Globalt omsätter CBRE totalt 21,3 miljarder dollar. Och framgången är även stor för den svenska grenen, CBRE Sweden AB, som Patrik Kallenvret är vd för sedan 2013.

I år har CBRE i Sverige agerat rådgivare i affärer till ett värde överstigande 8,5 miljarder kronor.

– CBRE mår utmärkt och konsultmarknaden är fortfarande god. Sett över alla avdelningar har vi aldrig haft en så stark position som vi har idag. Det är hög konkurrens på konsultmarknaden och det tror jag sporrar oss till att bli ännu bättre.

Miljardaffärer

Bolaget har under året varit inblandade i en mängd stora affärer där de bistått med hjälp. Bara under de senaste veckorna har CBRE avslutat affärer värt cirka tre miljarder där de varit säljrådgivare åt både Klövern och Gamla Livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv.

CBRE har även under året expanderat och anställt flera nya medarbetare. Bland annat har de utvecklat affärsområdet Building Consultancy som hjälper kunderna i arbetet med att utveckla och förädla fastigheter och projektidéer.

Affärsområdet drivs av Johan Billing, tillsammans med Christer Skagerlind, Emelie Samuelsson och Ludmilla Brandt. De har fått en god start och är starkt efterfrågade.

Rätt konsulter

Och det är just att hitta rätt rekryteringar som Kallenvret menar är den största utmaningen för bolaget just nu. Samtidigt är det ett viktigt jobb att stärka kompetensen. Om konsultleden stärks, stärks även bolaget.

– Att rekrytera rätt personer, behålla nyckelpersoner, vinna marknadsandelar och fortsätta öka vår lönsamhet är vårt huvudfokus.

Att det kan komma att behövas ännu fler medarbetare i bolaget är inte otänkbart. Bara på transaktionssidan ser vi ett kontinuerligt växande behov och efterfrågan från våra kunder. Även om marknaden har skiftat i fokus så är den fortsatt stark.

– Transaktionsmarknaden är fortsatt god även om den förändras löpande. Den senaste tiden har efterfrågan ökat kraftigt gällande bostäder i vettiga lägen samt att det blivit större efterfrågan på studentbostäder.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se