Previous Next

Fredagsintervjun: ”Kommer revolutionera branschen”

Arkitektur

12 april 2019

Semrén & Månssons nya vd Ulrika Liss-Daniels berättar om första tiden på jobbet, det revolutionerande digitaliseringsarbetet och bolagets vassa arkitekter.

I lite mer än en månad har Ulrika Liss-Daniels suttit som vd på Semrén & Månsson Group. En arkitektkoncern som under de senaste åren expanderat och i dag även omfattar dotterbolag såsom Zynka BIM och Zynka Visual.

– Det har varit en omsorgsfull process för att hitta rätt person till tjänsten och jag är fantastiskt nöjd att få välkomna Ulrika till oss. Med henne adderar vi, förutom goda ledaregenskaper och affärssinne, även erfarenhet från marknads- och kommunikationsarbete. En kompetens som blir en stor tillgång för verksamheten, kommenterade ägaren och grundaren Magnus Månsson när hon tillträdde i mars.

Liss-Daniels har en gedigen erfarenhet av ledarskap och har varit marknadschef på bland annat Nilson Group och Monki/H&M samt vd på Svenska Mässan Mässor & Möten AB och senast var hon chef för reklambyrån Grey Gothenburg.

Brinner för förändring

Hon har aldrig arbetat varken med arkitekter eller inom en arkitektkoncern på det sättet hon gör nu. Något som hon är övertygad om är en styrka.

– Jag har märkt att många andra vd:ar på arkitektbyråer i branschen är arkitekter själva och det här är första gången på ett nytt jobb som jag upplevt att vissa är förvånad över att jag inte är expert på det området som jag ska arbeta med. Men jag tror att jag anställts av samma skäl som på tidigare jobb – jag brinner för att leda och utveckla bolag i en föränderlig bransch. I dag har vi 200 extremt duktiga arkitekter och de vet vad de gör och i kombination med det jag kan så blir det bra. Jag har erfarenhet att arbeta på bolag som varit på en förändringsresa där den kreativa processen varit en stor del av resan och så är det här också, menar Liss-Daniels.

Under de här första veckorna har nya vd:n satt sig in i organisationen och bolagets struktur och träffat de nya medarbetarna. Hon har även hunnit få en inblick i många av de nya projekt som bolaget arbetar med.

– De har varit intensivt och för att bilda mig en uppfattning om bolaget har jag träffat våra medarbetare. Jag tror jag träffat nästan alla som jobbar hos oss och då inte bara här i Sverige utan även i Ryssland och Polen. Sen har jag också hunnit med att träffa kunder under Mipim-mässan i Cannes. Det som har överraskat mig, på ett väldigt positivt sätt, är antalet roliga och spännande projekt som vi arbetar med. Det är fler än jag kunde ha förväntat mig och det är så klart väldigt spännande.

Stora projekt

Just nu ritar Semrén & Månsson bland annat ett hotell i Oslo åt Petter Stordalen, de arbetar även med en utbyggnad av sjukhuset i Skövde samt är involverade i utvecklingsarbetet med Landvetter Södra som ska bli en ny stadsdel i Härryda för 25 000 invånare. Dessutom är de arkitekter i projektet GoCo med Next Step.

Redan nu har Ulrika Liss-Daniels siktet inställt på vad hon vill med Semrén & Månsson. Förutom att hon vill skapa en kombination av hög innovationshöjd, affärsförståelse och en stark ekonomisk tillväxt fortsätter hon digitaliseringssatsningen som bolaget slagit sig in på.

Semrén & Månsson har länge varit ledande i utvecklingen av datorstödd projektering med ett stort antal uppdrag som helt projekteras enligt BIM. Att skapa digitala processer som underlättar arkitekt- och stadsbyggnadsprocesser då kunder får lättare insyn i arbetsprocesserna.

– Jag tror starkt på den digitaliseringsprocess som vi befinner oss i och jag tror att den kommer att revolutionera vår bransch, det är det inget snack om och jag tror det kommer gå snabbt. Utmaningen är att inte att inte låta det vara två eller flera processer som pågår samtidigt utan se det som en enhet. Vårt bolag Zynka Bim arbetar med att skapa förutsättningar för att driva projekt på ett mer digitalt sätt vilket gör att projekten löper snabbare samtidigt som noggrannheten blir bättre. Våra kunder kan följa projekten på ett enklare sätt och det blir en mycket mer transparent process som också skapar en bättre ekonomisk uppföljning. Vi är inte först med detta arbete, med vi var tidiga och det märks.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se