Previous Next

Fredagsintervjun: ”Fastigheter står sig länge”

Reportage

1 juni 2018

För World in Property berättar Colliers vd Dan Törnsten om det som i höstas kallades för kris, en stigande förväntan på framtiden och ett bolag på frammarsch.

 

Colliers etablerades i Sverige 1998 och har sedan dess blivit en av landets största konsulter med inriktning mot fastighetsbranschen. Med tjänster som transaktion, förvaltning och uthyrning har bolaget en bred grund. Under de senaste 20 åren har bolagets starkaste sida varit förvaltning.

– Generellt har vi alltid varit starka på retail och uthyrning, det senaste är transaktion. Uthyrning är en väldigt bra resurstillgång för oss och den är viktig. Den avdelningen stärker oss mycket, säger bolagets vd Dan Törnsten till World in Propery.

De senaste åren har dock transaktionerna blivit en allt starkare del av bolaget och under slutet av förra året och i början av detta har Colliers medvind.

– Vi mår väldigt bra och är på stark frammarsch, jag har inte känt den här känslan på flera år. Bland annat är det många nya som kommit in och vi har anställt många bra personer som tillför något nytt. Det är viktigt för oss. Det har skapat ett uppsving och en större konkurrensmöjlighet. Känslan är att vi är väldigt engagerade och väldigt villiga att komma någonvart.

God transaktionsstart

I oktober 2017 fick bolaget ett storuppdrag av Svevia där inte mindre än 164 av deras vägstationer skulle säljas ut. Ett uppdrag som enligt Törnsten var bland de mest minnesvärda under förra året.

Det blev en affär som sträckte sig fram till den här våren då många bolag visade sitt intresse av affären. Vinnare ur köpstriden var till slut Offentliga Hus. De köpte stationerna för 828 miljoner kronor. En affär som Joachim Kuylenstierna, vd Fastator som äger Offentliga Hus, var mycket nöjd med.

– Offentliga Hus i Norden har nyligen genomfört en framgångsrik obligationsemission och låter nu en del av kapitalet i arbete genom förvärv av ett antal intressanta fastighetsbestånd med god utvecklingspotential.

Och efter det fortsatte 2018 med några goda transaktioner. Bland annat bistod Colliers när Kiladre sålde 180 000 kvadratmeter i Staffanstorp till Kilenkrysset i maj i år.

Bolaget var även med i en bostadsaffär i Södertälje då som B Ramstedts rådgivare vid försäljningen av en fastighet om totalt 2 364 kvadratmeter belägen i Grusåsen strax öster om centrala Södertälje. 1 844 kvadratmeter är bostadsarea fördelat på 30 lägenheter samt att det finns fyra lokaler om totalt 520 kvadratmeter som idag är uthyrda. Köpare här var Bilakuten Södertälje.

I mars fick Colliers även nöjet att hjälpa Sigillet med förvärvet av CBD-fastigheten Inom Vallgraven 17:5 i centrala Göteborg. Fastigheten ligger på toppläget Kyrkogatan 24 i centrala Göteborg och innehåller kontor och butiker med en uthyrningsbar area om 1 500 kvadratmeter. Köpeskillingen för fastigheten uppgick till 62,5 miljoner. 

En höst i kris

Sedan det skakade på bostadssidan har transaktionerna dock tagit längre tid, menar Törnsten. Främst på grund av att bankerna agerat som om de är oroliga, vilket har fått lånemarknaden att försvåras i och med diverse nya regler. Plus den oro många investerare känner inför bostadsmarkanden.

– Som jag ser det har utvecklarna det lite tyngre, framför allt de på bostadssidan, men det finns fortfarande ett väldigt stort intresse för transaktioner bland kommersiella fastigheter. För vår del har vi gått mer och mer mot corporateaffärer där vi försöker skapa nya konstellationer mellan nya bolag. Det är ett nytt ben för oss, konstaterar Dan Törnsten.

Han tror fortfarande väldigt starkt på fastigheter som investeringsprojekt och det fortsatta rådet är att lägga pengarna på något som är långsiktigt.

– Jag tror att om du ska sitta som investerare kommer fastigheter att stå sig länge. Det är exempelvis ett viktigt instrument vid pensionsplaceringar och där ser vi även många internationella investerare som valt att placera pengar här i Sverige. Fastigheter har en långsiktig avkastning och det är ju bättre än att gå in på börsen. Tittar vi exempelvis på kontor har vakansgraderna nog aldrig varit lägre. Även fast man kan tycka att det är låg avkastning på fastigheter är det mer än du kan få på aktier. Och att ha pengarna på banken ger ju egentligen ingenting, menar han.

Digitalisering en utmaning

Så någon oro för rådgivningsmarknaden behöver ingen ha, menar han. Framför allt inte i Stockholm som fortfarande upplevs som en väldigt prioriterad region för investerare. Törnsten menar även att det har varit en positiv utveckling i övriga delar av Sverige. För att gardera sig har Colliers Sverige börjat samarbeta allt mer med sina kontor i övriga Norden och Europa.

– Jag tror att ha ett globalt kontaktnät internt är en jättestor styrka och det jobbar vi väldigt mycket med. Just nu är utmaningen dels digitaliseringens påverkan på branschen och marknaden, det ska bli intressant att se vart den tar vägen. Sen har vi en utmaning i att bankerna ska hänga med i eventuella förändringar när det kommer till de som vill investera i fastigheter. Vi vill ju alla ha så lite turbulens på marknaden som möjligt, det är ju då det går som bäst.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se