Fredagsintervjun: "Det är stor köpefterfrågan" Mikael Lundström, vd, Svefa. Foto: Svefa

Fredagsintervjun: "Det är stor köpefterfrågan"

Reportage

27 september 2019

De får landets kommuner att realisera sina fastighetsdrömmar. Nu berättar Svefas vd Mikael Lundström för World in Property om gigantiska storaffärer.

I april 2018 bröts samarbetet mellan Svefa och det internationella nätverket NAI Global. Efter 14 år valde bolaget och deras vd Mikael Lundström att återta makten och gå tillbaka till rötterna.

– Svefa har under de senaste åren haft en stark tillväxt. Det har i sin tur inneburit att vi så sakteliga har vuxit ur den kostym som NAI så förtjänstfullt tillhandahållit under vår tid tillsammans. Nu har vi kommit till en punkt där vi helt enkelt behöver stå på egna ben för att kunna hantera vår fortsatta tillväxt på bästa och mest effektiva sätt. Mer dramatiskt än så är det inte. Och namnbytet blir enkelt: vi återgår till att heta Svefa. Det är helt och hållet vårt eget val och det var inget svårt beslut. Vi hade helt enkelt kommit till en punkt där vi vill fortsätta att växa på egna ben, berättade han för World in Property.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan dess och bolaget fortsätter att växa.

– Vi mår bra och våra kärnkunder är fortfarande landets kommuner. För en tid sedan handlade affärerna mycket om bostadsbyggrätter, men nu har den marknaden mattats av något så nu ligger fokus mer på samhällsfastigheter.

Kommunernas konsulter

I dag ligger bolagets omsättning på 120 miljoner kronor per år och kommunerna har ett stort behov av råd och stöd, inte bara vid transaktioner utan även när det handlar om underhåll och övrig konsulthjälp. Bolaget har satsat på att bredda sig samtidigt som kommunernas behov har ökat.

Den största enskilda kunder i dagsläget är Stockholm stad och en av de större affärerna som Svefa bistod i är den mellan staden och Atrium Ljungberg gällande Slakthusområdet.

– Ja, det var en gigantisk affär, där parterna var ganska givna. Vår roll i en sådan affär blir att försöka få båda parterna att förstå allas behov. Det tog år innan den affären var i hamn. Förståelse för långsiktighet är väldigt viktiga frågor i sådana här affärer. De flesta kommuner vill ha svenska aktörer när de säljer fastigheter medan privata bolag på exempelvis kontorssidan kan se utländska aktörer och där har vi sett att det finns ett stort intresse.

Stor efterfrågan

Generellt är transaktionsmarknaden fortsatt god även om det görs något färre affärer menar Lundström. Det är fler strukturaffärer där vissa bolag helt säljer ut beståndet och väljer att lämna orter till förmån för andra.

– Det är stor efterfrågan på att köpa fastigheter tycker jag och det har blivit otroligt populärt att utveckla det man har att fokusera på, konstaterar han.

I år kommer Svefas omsättning ligga på runt 300 miljoner kronor varav 120 miljoner är från deras arbetet med kommunerna. Eftersom de täcker hela Sverige med sina 17 kontor finns det goda förutsättningar för att växa ännu mer och kunna erbjuda fullservicekontor.

– Största utmaningen för oss är att vi anställt 30 personer i år och det svåraste just nu är att hitta kompetens. Nu vill vi främst växa längs norrlandskusten för där finns goda möjligheter till fler transaktioner. Min uppgift är att utveckla bolaget och vi har en unik position med vår mix av tjänster där vi kan ta uppdrag hela vägen från början till slut. Dessutom är vi, anser jag, starkt förankrade i fastighetssverige.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se