Fredagsintervjun: "Det är en avvaktande känsla på marknaden" Johan Lindberg, advokat och delägare AG Advokat.

Fredagsintervjun: "Det är en avvaktande känsla på marknaden"

Reportage

26 oktober 2018

AG Advokats Johan Lindberg om en avvaktande marknad, oron inför regeringsbildningen och varför bolaget är lite vassare än andra.

Med hjälp av en god marknad i kombination med bra specialistkunskaper har AG Advokat ökat omsättningen från cirka 100 till cirka 180 miljoner på bara några år. Samtidigt växer organisationen och snart passerar byrån 60 jurister.

Johan Lindberg, en av byråns partners med inriktning på fastighetsrätt och transaktioner, menar att byråns specialistkompetens som riktar sig mot just fastighetsbranschen och byggbranschen är något utöver det vanliga.

– Jag har jobbat på några stora byråer, men ville jobba i ett mindre sammanhang. Senast före AG var jag på Lindahl och var ansvarig för deras fastighetsgrupp, med sex kontor. Här på AG har vi ett kontor och pratar med varandra hela tiden. Fastighetsrätt är det många som kan hyggligt, men att kombinera detta med omfattande kunskaper inom entreprenadrätt är mycket ovanligt. Här har vi ett unikt erbjudande och det är speciellt kul att kunna erbjuda en sådan kombination till exempel i samband med överlåtelse av projekt i olika stadier.

Avvaktande transaktionsmarknad

En stor del av arbetet går ut på att hjälpa till att ro iland transaktioner. De senaste åren har transaktionstempot varit högt, men det bromsade kanske in en aning under året, särskilt inom bostadsutveckling. Då började även en del transaktioner ta lite längre tid innan de kom till avslut.

Johan Lindberg har kunnat skönja vissa skillnader på marknaden.

– Jag tycker mig känna en viss avvaktande hållning på marknaden. Många affärer görs tidigt på året samtidigt som det inte verkar vara samma ruscher mot hel- och halvårsslut. Ändringar i förutsättningarna på bostadsmarknaden sätter avtryck i många led. Det blir spännande att se hur avslutet blir i år på transaktionssidan. Men även hur det ser ut i början av nästa år.

Det talas mycket om vad som ska hända på marknaden i stort och även inom transaktionssegmentet. Framför allt på bostadsrättssidan har det stormat rejält och nu går landet in i en period där räntehöjningar är nära förestående vilket kan påverka branschen.

– Det finns en avvaktande känsla på marknaden och det har skett en viss förskjutning. Ser vi på rena byggrättsaffärer så var det tidigare helt och hållet säljarens marknad, men nu när vissa bolag har det tufft har det möjligen blivit ett bättre marknadsläge ur ett köparperspektiv.

Och visst finns det moln på branschhimlen menar Lindberg:

– En viss oro känner jag nog. Nu är det alltjämt vad jag kan se en god konjunktur med en stark ekonomi, men redan den osäkra regeringsbildningen är besvärande. Det ligger vidare ett antal skatteförslag som kan förändra marknadens förutsättningar och vad som händer med alla dessa med en ny regering vet vi inte riktigt. Mycket handlar om förutsägbarhet. När jag tidigare talat med utländska investerare så menar de att Sverige haft en stark ekonomi och att tillgångarna har varit likvida. Regelverket har upplevts transparent och förutsägbart. Kommer det då ändrade skatteregler så kan det att bli en ännu mer avvaktande känsla på marknaden innan alla nya strukturer har satt sig.

Juriststyrkan växer

Trots justeringar på marknaden står sig AG stabila. Det är ett företag som växer både med nya kunder och anställda.

– Det finns ett väldigt stort sug efter vår blandning av kunskap och kompetens. Tar vi exempelvis exploateringsfrågor så kan vi se att vi kan fylla ett stort behov hos våra kunder precis som hos klienter med projektfastigheter.

Så var är AG om fem år? Förutom att juriststyrkan växt har de blivit ännu mer specialiserade på marknaden.

– Vi har troligen låtit vår utveckling följa marknadens behov och har sannolikt blivit ännu starkare på finansiering. Vi kanske är något fler på byrån men vi kommer ligga fast vid vår inriktning med kvalificerad juridisk rådgivning mot fastighets- och byggbranschen.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se