Fredagsintervjun: ”Det finns alltid en affärsmöjlighet" Pontus Sundin, kreditchef, Brunswick. Foto: Brunswick

Fredagsintervjun: ”Det finns alltid en affärsmöjlighet"

Reportage

24 maj 2019

Nu berättar Brunswicks kreditchef Pontus Sundin om nya fonder, varför bolaget är eftertraktat och om hur de skulle ta sig igenom en finanskris.

I september förra året lämnade Pontus Sundin sin post som chef för Helabas svenska filial i Stockholm. Han gick då till Brunswick där han efter bara några månader, i februari, efterträdde Louise Richnau, som varit med från starten 2013, och blev chef för kreditverksamheten.

Nu har han suttit dryga tre månader på sin post och menar att det börjat väldigt bra.

– Det känns jättebra. Jobbet består av flera olika parametrar både det interna och externa. Jag har lånat ut pengar förr, men jag upplever det som att efter kraschen 2008 så har banksystemt haft det lite motigt så därför är det roligt att arbeta med vår affärsidé. Den fungerar väldigt bra och vi får bra respons hos kunderna framför allt när det gäller den långa kapitalbindningen.

Eftertraktade

Under 2018 avslutade Brunswick framgångsrikt kapitalanskaffningen till sin andra fastighetskreditfond och har i dag över 10 miljarder kronor i förvaltat kapital. Under innevarande år har de varit med och löst finansiering till flera stora projekt och har bland annat arbetat med fastighetsjättarna Atrium Ljungberg och Fabege.

– Jag tror det är så för vissa bolag att de upplever våra erbjudanden som något annat än vad bankerna kan erbjuda. Dels är de så att vi har långa kapitalbindningar, men dels också att vi kan fastigheter. Jag vill att hela private debt-segmentet ska växa och bli mycket större i Sverige. Jag anser att vi har ett av de bästa teamen i Sverige när det kommer till fastighetsinvesteringar, menar Sundin.

I dag har Brunswick i Sverige ett tiotal medarbetare och just nu finns det inga planer på att anställa fler. Men i en framtid är Pontus Sundin övertygad om att framför allt pengarna som finns i förvaltning kommer att öka.

– Just nu är vi ett bra team med rätt folk och redan i skulle vi kunna hantera fler fonder än vi har. Jag tror och hoppas att vi inom fem år har kring 30 miljarder i förvaltning. Det gäller bara att vi får växa med affärsvolymen.

Stabil marknad

Just nu är transaktionsviljan hos fastighetsägare stor. Affärerna tar något länge tid än för några år sedan, men det finns stora investeringsmöjligheter fortfarande tack vare låg ränta och generellt ganska höga hyror. Hittills i år har de tio största transaktionerna omsatt 23,6 miljarder vilket får ses som en god siffra.

Att det är stökigt på bostadsmarknaden, framför allt när det kommer till bostadsrättsproducenterna stör inte Brunswick då de väljer att inte ha någon exponering i detta segment.

– Skulle det komma en sättning i marknaden så är det klart att det är en risk, men ärligt talat så vet jag inte vad den skulle komma ifrån, dessutom har vi en stabil portfölj med låg risk. Jag anser att det är en ganska stabil nivå just nu även om det har blivit lite dyrare samt att det inte finns någon större vakans. Det värsta är väl om det skulle bli stiltje på marknaden, men det är inga större problem för oss. En av de saker jag lärt mig av konjunkturcykler är att det alltid finns möjlighet till att göra en affär.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se