Fortsatt frostig bostadsmarknad

Fortsatt frostig bostadsmarknad

Bostäder

15 mars 2023

Temperaturen på bostadsmarknaden var i februari – i likhet med januari – fortsatt frostig. Det finns dock vissa ljusglimtar.

I SBAB/Boolis databas finns en rad olika variabler som i olika dimensioner speglar den aktuella temperaturen på bostadsmarknaden. Förra månaden lanserade SBAB en kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – som väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, annonstider, antalet återpublicerade annonser, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien avviker från sina historiska genomsnitt.

Fortsatt iskall bostadsmarknad för hus i februari men ”bara” kall för bostadsrätter

Indikatorn för bostadsrätter låg i februari två standardavvikelser under det historiska medelvärdet. Det är en mycket stor negativ avvikelse. För hus var avvikelsen nedåt ännu större. Indikatorn uppvisade därmed en fortsatt frostig bostadsmarknad. Det finns dock ljusglimtar. Indikatorn för bostadsrätter gick från iskall till kall medan den för hus steg något, även om den ligger kvar på en iskall nivå.

- Även om det fortfarande görs en hel del bostadsaffärer så är det ett alltjämt frostigt läge på bostadsmarknaden sett till hur lätt det är att sälja en bostad. Ett par ljusglimtar är att indikatorn visar en liten vändning uppåt för hus och att det fortsätter så sakteliga att förbättras för bostadsrätter. Det återstår att se om den här bilden består framöver då Riksbanken förväntas fortsätta att höja styrräntan, vilket drar med sig framför allt de rörliga bolåneräntorna uppåt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se