Fler mäklare tror på stigande priser En mäklare förklarar en ritning över en lägenhet under en visning. Foto: Tomas Oneborg/ SvD/TT/Arkivbild.

Fler mäklare tror på stigande priser

Ekonomi

11 januari 2018

Det nya amorteringskravet får fler mäklare än tidigare att spå en prisuppgång på bostadsmarknaden. Dock är det en fortsatt liten grupp – 19 procent – som tror på stigande priser.

 

Siffran i den mäklarpanel som nu presenteras kan jämföras med december förra året då det i stället var 14 procent som trodde på höjda priser. Undersökningen som görs av Valueguard tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet gäller vad mäklare tror för den kommande tremånadersperioden.

Det är också det nya amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars som spelar in, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet (FMF):

– Det finns nu ett fönster för köpare att slå till innan det blir dyrare att låna pengar för vissa grupper. Vi tror att de köpare som står i köpartagen kommer att slå till innan den 1 mars medan det för de säljare som är beredda att sälja så kan det vara värt att passa på nu, säger hon.

TT: Samtidigt är det ju en väldigt liten uppgång jämfört med decembers månads undersökning?

– Den är inte stor men det är ändå en indikation på att något kommer att hända, säger Carolina Stegman.

Samtidigt har gruppen mäklare som tror på fallande priser sjunkit från 47 procent i december till 40 procent nu. Antalet som tror på stillastående priser ligger kvar kring 40 procent.

I mäklarpanelen deltar 800 mäklare och undersökningen har gjorts sedan januari 2016.

Av Tobias Österberg/TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se