Previous Next

Fastighetsmiljardären hotas av storvite

Reportage

14 juni 2018

Flera år av bristande underhåll med stora fastighetsskador gäckar hyresgästerna. Nu hotas vite på hundratusentals kronor per dag om inte de akuta problem åtgärdas.

Det är en del av den omtalade fastighetsmiljardären Wonna I de Jongs bestånd i Malmköping som sedan 2015 haft problem med läckande tak. Problemet nådde sin kulmen under julen 2017 då flera hyresgäster tvingades sätta ut spannar i sina bostäder för att vatten inte ska rinna från taken direkt ner på golvet.

Åke Bergkvist som bor i en av de två takskadade fastigheterna har berättat att när det var som värst hade det runnit 1,5 liter vatten från taket under en 12-timmarsperiod. I dag har flera av de boende fuktskador i både tak och golv.

– Det känns som att hon bara vill ha in pengar och sedan skiter hon i resten. När det var som värst hade vi ingen värme och hinkar i hela lägenheten och då sa hon att vi kunde flytta om det inte passade, men jag vet inte riktigt var vi ska ta vägen, det finns inte så många lediga lägenheter i Malmköping och sen är det ju kö också.

Avbruten reparation

När de boende märkte av problemen första gången hörde de av sig till Wonna I de Jong och hennes son, tillika affärspartner, Alexander Östling för att få hjälp med problemet. Dock hände inget förrän under våren 2018 då en reparation påbörjades på ett av de två taken.

Men bara några veckor senare avslutades arbetet och fortfarande står en av fastigheterna kvar med samma problem. Om taken inte är åtgärdade innan den 16 juli, alltså om en dryg månad, kommer Wonna I de Jong att slås med ett vite som enligt uppgift kan ligga uppemot 500 000 kronor per dag.

– Exakt vilket belopp det blir är inte riktigt klart, men det ska betalas per dag och ska kosta mer än det kostar att laga taket så det kan bli dyrt. Om det inte blir klart så räknar vi med att vite börjar utgå med start den 17 juli, säger Elin Martin, miljöförvaltningen Flens kommun.

Enligt källor som World in Property pratat med har arbetet avstannat på grund av att fastighetsägaren undvikit att godkänna vissa delar av arbetet som takfirman behöver ha klartecken på för att fortsätta. Fastighetsägaren har heller inte hört av sig till kommunen för att reda ut frågeställningar kring den avbrutna renoveringen.

– Vi har försökt få till ett möte, men de är svåra att komma i kontakt med, konstaterar Martin.

Åke Bergkvist berättar att han och hans grannar hoppades att takläckaget skulle vara åtgärdat innan sommaren:

– Inget har hänt och jag vet inte vad som händer nu, vi får ingen information. Jag och hustrun har fortfarande hinkar utsatta när det regnar, konstaterar han.

Värd miljarder

Wonna I de Jong har i dag ett bestånd som, enligt egna uppgifter, är värt kring tre miljarder kronor. Hon har flertalet gånger tidigare varit i blåsväder kring bristande fastighetsförvaltning. Bland annat ska det bestånd som bolaget har i Skärholmen under flera år varit kraftigt eftersatt samtidigt som ägarfamiljen undvikit att åtgärda fel och brister.

Hyresgästföreningen i Stockholm har under långt tid följt bolaget Wonna I de Jong Fastigheter och menar att hon är en tvivelaktig hyresvärd som bland annat är känd för att skälla ut hyresgäster som klagar på underhållet.

– Hon är en av Stockholms sämsta hyresvärdar. Man kan hamna i Wonnas svarta bok vilket innebär att man blir diskvalificerad för alla möjliga åtgärder även i framtiden, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen till Expressen.

World in Property har sökt Wonna I de Jong och hennes son Alexander Östling utan framgång.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se