Previous Next

"Fastighetsgalan – det minsta WIP kan göra"

Krönika

25 februari 2021

Fastighetsgalan är digital i år, men för att komma ihåg hur det är att uppleva den på plats går World in Propertys före detta chefredaktör Jesper Lögdahl nerför minnens allé.

Den första gången som jag själv var inblandad i Fastighetsgalan var 2017. Då var den utspridd i landets tre största städer vid tre olika tillfällen. Undertecknad vad konferencier och det var under de tre veckorna, då vi var runt med galan och mässan Ny lokal, som jag själv insåg hur viktigt det är att hylla branschen. Jag insåg också hur stort det faktiskt är för vinnarna att bli uppmärksammade för sitt hårda arbete som inte alltid kanske syns så tydligt.

När vi var i Malmö det året gick World in Propery award till projektet Culture Casbah ett samarbete mellan MKB, Balder, Heimstaden och Victoria Park med syfte att lyfta Rosengård. Priset mottogs av Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB. Priset var välförtjänt. Det gick trots allt till ett intressant svenskt pionjärprojekt där ett kommunalt bostadsbolag som, mig veterligen för första gången, bildar ett nytt bolag med tre privata aktörer.

I Göteborg mottog Ola Serneke ett likadant pris för Sernekes arbete med Karlatornet vilket följdes av ett strålande tacktal från huvudpersonen själv. I Stockholm fick Byggvesta, med dåvarande vd:n Marit Appelgren och Catherina Fored, dåvarande chef stadsutveckling, i spetsen World in Property award för deras projekt Terrassen & S.O.L Rinkeby. Då blev det fest på riktigt när järngänget från bolaget jublandes dansade sig själva upp på scenen.

Följande år har galan hållits på anrika Berns. Här har en mängd uthyrare blivit hyllade i diverse kategorier och vi har sett några av landets tyngsta fastighetstoppar tacka sina medarbetare från scenen. De flesta har så klart blivit glada, men vissa har bivit gladare än andra.

En som visade väldigt stor uppskattning var Ilija Batljan som fick ta emot pris 2018 då SBB blev årets fastighetsbolag. Han anlände i stort sett direkt från jobbet till prisutdelningen och kom nästan sist av alla. Efter vinsten tog han på sig rocken för att åka hem, men istället drog han runt i salongen som en stormvind. Med priset i ena handen och visitkorten i den andra gick han runt och snackade och skakade hand med alla. Senare samma år när jag träffade honom i Cannes påminde jag honom att han svävade runt, runt på Berns och proffsminglade.

"Jag jobbar hela tiden", sa han då och menade att galan är en perfekt kontaktyta för att skapa nya affärer.

Någon som också var ganska uppspelt det året, 2018, var Wallenstams vice vd Mattias Aronsson som tog emot World in Property award å bolagets vägnar. Han var så glad över priset att han funderade på att behålla stayetten på stockholmskontoret istället för att låta den stå på en hedersplats på huvudkontoret i Göteborg.

Det visade det sig att prisets geografiska plats skulle bli en ickefråga. Året efter, 2019, var vd Hans Wallenstam på plats och fick själv ta emot ytterligare ett pris till Wallenstam när de vann kategorin årets fastighetsbolag bostad.

2019 fick Annica Ånäs ta emot pris när Atrium Ljungberg blev utnämnda till årets fastighetsbolag kommersiell. Annica är nog en av de mest förvånade pristagarna någonsin. Atrium Ljungberg-vd:n var både chockad och glad och höll ett minst sagt spontant och varmt tacktal.

En av de mest tacksamma vinnarna samma år var nog Maria Sandell som då var hållbarhetschef på Kungsleden. Hon gick raskt upp på scen med ett stort leende när bolaget fick World in Property award för sitt CSR-arbete.

Förutom galans vinnare har det ju varit en mängd artister som kommit och gått under festkvällarna. Ni minns kanske de låtar som Molly Sandén och Eric Saad framförde eller hur Stefan Odelberg trollade bort er totalt 2018 och 2019 med sin något mer personliga magistil.

Något vi heller inte får glömma är ju de korta introduktionsanförandena som hållits av före detta bostadsminister Per Bolund, före detta spindoktorn för Moderaterna, Per Schlingmann eller vem kannågonsin glömma Per Holknekts anförande för tre år sedan?

Den sistnämnda höll sig dock, vid närmare eftertanke, inte alls kort utan väldigt för långt. Herr Holknekt drog över tiden så mycket att förrätten höll på att passera bäst före datum innan den serverades 40 minuter efter utsatt tid. Holknekt var detta till trots mycket uppskattad av gästerna och han är alltjämt en personlig favorit rent generellt.

Så nu när ni sitter framför era datorer, njut av årets digitala upplaga och applådera vinnarna så siktar vi att återigen stå under kristallkronorna i Berns lokaler och skåla tillsammans nästa år.

För det minsta vi kan göra på World in Property är nämligen att hylla er på det här sättet – för det ni gör för Sverige är något väldigt fantastiskt och värt att uppmärksammas.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se