Fastators Point: Bygger på tak istället för grönytor
– Point Properties har visat att det går att tillföra nya bostäder i Sverige och samtidigt leverera på både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, säger Knut Pousette, VD för Fastator.

Fastators Point: Bygger på tak istället för grönytor

sustainability

24 november 2021

Fastators innehavsbolag Point vill visa vägen för hållbar bostadsutveckling – bolaget bygger inte på gröna ytor utan satsar på tillbyggnader på tak för att vitalisera stadskärnor.

84 000 kvadratkilometer av svensk jordbruksmark, motsvarande två tredjedelar av hela Öland, har försvunnit på 10 år. En ohållbar utveckling om Sveriges klimat- och självförsörjningsmål ska uppnås, menar Fastator och Point.

Point Properties har visat att en annan väg är möjlig. Med bostäder i flera våningar på taket av gamla Konsumvaruhus i svenska små- och mellanstora städer kan 10 000-tals nya bostäder skapas och därmed även återskapa levande och attraktiva stadskärnor – utan att en enda potatis kommer i kläm.

När värdefull jordbruksmark blir bostäder så förstörs för alltid gröna ytor som är viktiga för Sveriges framtid. Klimatförändringarna gör dessutom att svensk jordbruksmark förväntas öka mest i värde i Europa till 2070.

Men trots att det egentligen är förbjudet att bygga på jordbruksmark så fortsätter ofta nyproduktion av bostäder på bördiga marker.

Så behöver det inte vara, anser Fastator och Point. Igår den 23 november premiärvisades filmen ”Jordens affärsidé” på biografen Park i Stockholm. En film producerad av Fastator för att visa på hur Point Properties skapar levande stadskärnor på ett nyskapande sätt.

– Point Properties har visat att det går att tillföra nya bostäder i Sverige och samtidigt leverera på både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. När Point bygger lägenheter på befintliga takytor i citykärnan skapas nytt liv i många av Sveriges mindre städer, kommenterar Knut Pousette, VD för Fastator.

– För närvarande förvandlar vi stadskärnor till stadsstjärnor i 12 svenska kommuner, och många fler är på väg. Med rekordsnabba detaljplaneprocesser, övertecknade intresseanmälningar för våra bostäder och ökningar i cityhandeln även under pandemin, känner vi att Points koncept ligger helt rätt i tiden, kommenterar Magnus Åkesson, VD för Point Properties.

Se filmen här: www.fastator.se

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se