Göteborgs stads klimatmål är tuffa. Till 2025 ska man ha minst 50 procent lägre utsläpp av växthusgaser ur ett livscykelperspektiv, jämfört med 2020, och det gäller både nya och ombyggda byggnader i egen regi, men också nyexploatering på mark och markanvisningar.
– Det är väldigt tuffa mål som staden satt upp för sitt eget byggande. Man behöver samarbeta med branschen för att nå målen. Alla måste göra sin del – och framförallt bli duktiga på sin del, säger Susan Runsten, Processledare på Business Region Göteborg.
För att få fart på cirkulärt byggande och återbruk startades initiativet Handslaget av Business Region Göteborg. Göteborg har gått i bräschen för utvecklingen och vill leda arbetet framåt. Initiativet går ut på att fastighetsägare i staden går samman för ett cirkulärt byggande. Namnet kommer från att man skakar hand om att följa punkterna i den avsiktsförklaring som upprättats.
– Alla i kedjan behöver ställa om och hitta sin affär i det cirkulära byggandet. Då måste vi få en efterfrågan, duktiga kravställare högt upp i värdekedjan och fastighetsägare måste tillgängliggöra material och produkter som de har i sina fastigheter för andra, om de inte ska nyttja dem själva. Vi riktar in Handslaget mot just fastighetsägarrollen för vi tror att de har en nyckelroll i att stimulera den här förflyttningen. Om de är tillräckligt många som gör det här samtidigt bidrar det till att vi verkligen får till det här.
Initiativet har mottagits väl av branschen och intresset har varit stort. För drygt ett år sedan hölls en ceremoni där de då 38 aktörerna skrev på avsiktsförklaringen under pompa och ståt. Man hade också ett konstverk av tegel där var och en som skrivit på fick ta med en tegelsten hem. Sedan dess har ytterligare 13 aktörer anslutit sig till initiativet.
– Det handlar om fastighetsägare som hört av sig direkt till oss och vill vara med i Handslaget. Nu är vi uppe i totalt 51 signaturer, inklusive BRG och branschorganisationen Fastighetsägarna. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att man ser potentialen i det. Att vi faktiskt i mycket högre grad måste gå från det linjära sättet att riva ut, bränna upp, slänga och köpa nytt, till att bevara och använda sådant vi redan har i våra byggnader. Annars kommer vi inte kunna få ner klimatpåverkan i den här branschen, och den är rätt stor. Milt sagt.
Flera utmaningar i sikte
Det krävs mycket av en stad för att kunna ställa om till ett cirkulärt byggande. På en aggregerad nivå krävs det att man som stad bestämmer sig för att genomföra det och att man har ett tydligt ledarskap att driva och möjliggöra.
– I alla organisationer, privata som offentliga, handlar det om att ge tid för att utveckla det här nya sättet att arbeta på och det behöver alla egentligen börja göra. Testa det, ta vara på den kunskap och kompetens som finns, och använda den, skala upp arbetet och accelerera det. Sitter du på ett stadsbyggnadskontor behöver du se din roll i att möjliggöra det här, i detaljplaner och annat. Sitter du på ett arkitektkontor behöver du se hur du i din roll kan designa för att möjliggöra återbruk, säger Susan Runsten.
Utmaningarna inför Handslaget, som Business Region Göteborg identifierade, var att det behövs fler tjänster och produkter för att det ska fungera. Får man till de volymer, ekonomi och fart som krävs kan man förverkliga den potential som faktiskt finns. Även enskilda fastighetsägare ställs inför flera utmaningar.
– Det är stor skillnad mellan att riva någonting och att demontera något i en byggnad och då behöver man ha leverantörer som klarar det. Du behöver själv utveckla en egen kunskap kring att inventera, beställa och dessutom få ekonomi i det. Utmaningarna finns på olika nivåer och det krävs att vi börjar nu, det är mitt huvudbudskap.
Snart stängs dörren
Göteborg är ensamma om ett initiativ exakt som Handslaget, även om många andra städer också jobbar mot ett klimatneutralt byggande. Susan Runsten har upplevt att flera andra städer hört av sig och vill veta mer om hur man gått tillväga för att initiera Handslaget. Och hon har flera råd till dem.
– Städer behöver byta erfarenheter och ta till sig kunskap och är man fastighetsägare behöver man hitta ett sätt internt. Det man lär sig i Handslaget här i Göteborg får man se till att kollegorna i andra städer får till sig. Och det är bråttom nu, på riktigt, om vi ska klara våra klimatmål. Vi kan inte bara prata utan vi måste lägga in det här i våra byggprojekt så fort vi bygger om, bygger nytt, river och renoverar. Alla måste börja tänka på hur man kan göra det så cirkulärt som möjligt, även städer.
Om man då som fastighetsägare vill gå med i Handslaget bör man skynda på. Fram tills nu har man kunnat höra av sig till Business Region Göteborg när man på ledningsnivå bestämt sig för att gå med, vilket är ett av kraven från BRG:s sida.
– Vi har sagt att man ska infria de här löftena 2024 och vi ser att det tar lite tid att omsätta ord till handling. Dessutom håller våra tegelstenar på att ta slut, jag har bara tre stycken kvar av det fina konstverket som gjordes. Man får med andra ord passa på, fram till sommaren kommer vi att hålla dörren på glänt. Därefter ska vi fokusera på att göra, säger Susan Runsten.
Artikeln är hämtad från World in Property magasin #1 2023. Läs magasinet här.