Estea förvärvar vårdfastighet för 186 miljoner – Det ska bli roligt att på ett hållbart sätt utveckla fastigheten vidare tillsammans med Smedbygården, säger Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea.

Estea förvärvar vårdfastighet för 186 miljoner

Transaktion

16 april 2021

Estea köper vårdfastigheten som inrymmer demensboendet Smedbygården norr om Åkersberga.

Det är Esteas helägda dotterbolag och alternativa investeringsfond, Estea Omsorgsfastigheter AB, som är köpare. Förvärvet genomförs som en sale and leaseback-affär

Den förvärvade fastigheten, Smedby 19:291, ligger tre kilometer norr om Åkersberga centrum,

Det underliggande fastighetsvärdet är 186 miljoner kronor och tillträde beräknas ske den 1 juni 2021.

Fastigheten, som är fullt uthyrd till äldreboendet Smedbygården, består av 56 boendeplatser fördelat på åtta avdelningar där varje avdelning har tillgång till en skyddad trädgård.

Smedbygården drivs av vårdoperatören Redolaris AB som har tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt i samband med förvärvet. Den totala uthyrningsbara arean är 4 267 kvadratmeter och årliga kontrakterade hyresintäkter för fastigheten beräknas uppgå till cirka 10,7 miljoner kronor.

Pris för bästa demensboende

– Smedbygården är ett välskött och trevligt äldreboende, fint beläget i lantlig miljö strax norr om Åkersberga centrum. Verksamheten som bedrivs har fått pris för bästa demensboende i Sverige och placerar sig i topp när anhöriga och boende får välja. Det ska bli roligt att på ett hållbart sätt utveckla fastigheten vidare tillsammans med Smedbygården, säger Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea.

– Det goda livet på Smedbygården känner stor trygghet i att få Estea  som ny hyresvärd. Med respekt, kunskap och inlevelse fortsätter vi att ta hand om våra boende precis som hittills. Ledningen kommer nu att kunna fokusera än mera på kvalitetsutvecklingen inom vård och boende med inriktning på Alzheimer, säger Göran Rehn, VD för Smedbygården.

Brick Advokat har agerat legal rådgivare åt Estea Omsorgsfastigheter AB  i samband med förvärvet och Kommersiella Fastigheter har agerat transaktionsrådgivare åt Säljaren.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se