Ericsson vill ha hälften i hemarbete  – risk för Corem? Genom köpet av Klövern har Corem blivit ägare till Kista-fastigheterna Isafjord 4, där Ericsson har sitt huvudkontor (bilden), och lager- och logistikfastigheten Borg 2 som också hyrs av Ericsson.

Ericsson vill ha hälften i hemarbete – risk för Corem?

Uthyrning

17 november 2021

Ericsson vill skifta hälften av arbetsstyrkan till arbete hemma, uppger Bloomberg. Däri ligger en risk för Corem, som har en lång historia med Ericsson och genom köpet av Klövern nu äger bolagets HK.

Ericsson vill förändra förhållandet till distansarbete och planerar att skifta cirka hälften av sin 102 000 man stora arbetsstyrka till hemmet.

Målet är en hybridmodell och en vision om en 50/50-uppdelning mellan kontor och hemarbete, enligt en intervju med Bloomberg News.

Just nu arbetar cirka 85 procent av arbetsstyrkan hemifrån, men när anställda vars kontorsnärvaro inte är "verksamhetskritisk" ska återvända ska dessa kunna bestämma över sitt förhållningssätt tillsammans med sina chefer.

Anställda ska fortfarande ha en plats på kontoret men istället för att ha en kontorsplats kanske man sitter i ett konferensrum eller dylikt.

Mängden utrymme som ska dedikeras till kontorsplatser ska sänkas från 60 till 20 procent och istället ersättas av sociala och "co-working" utrymmen.

Frågan är hur denna plan kommer att genomföras, och hur den kan påverka fastighetsägare med uthyrning till bolaget.

Corem har en lång historia med Ericsson. För några år sedan fick Corem hitta nya hyresgäster till Ericssons etableingar i Katrineholm och Kumla, när telekomaktören ändrade sin strategi och lade ner dessa.

I Corems Sandlid Business Park i Borås ersatte Ica 2019 den större delan av Ericssons kontorsyta. Här är dock Ericsson kvar som mindre hyresgäst.

Genom köpet av Klövern har Corem blivit ägare till Kista-fastigheterna Isafjord 4, där Ericsson har sitt huvudkontor, och lager- och logistikfastigheten Borg 2 som ockspå hyrs av Ericsson.

I december i fjol tecknade Klövern förlängning av hyresavtal med Ericsson avseende de totalt 42 100 kvadratmeterarna i Kista.

 

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se