Entra: Saxborn köper och Batljan avvaktar

Entra: Saxborn köper och Batljan avvaktar

Transaktion

24 februari 2021

Castellum ökar till tio procent i Entra. Efter tillbakadraget uppköpsbud ser VD Henrik Saxborn detta som en bra investering. 

Erik Selin är i sin tur nöjd med Balders 25 procent och Ilija Batljan låter SBB:s bud kvarstå.

Igår slog Castellum och Henrik Saxborn till och köpte ytterligare 2 298 504 aktier norska Entra. Därmed innehar Castellum 18 225 000 aktier, vilket motsvarar cirka tio procent av aktiekapitalet och rösterna. Innan gårdagens köp hade Castellum ungefär 8,5 procent av aktierna i Entra.

Med gårdagens köp stärker Castellum sin position som fjärde största ägare i Entra. Störst är Balder med strax över 25 procent, tvåa är Folketrygdfondet med 11,7 procent och trea SEB som nyligen ökade till 11,5 procent.

– Vårt innehav i Entra har hittills varit en bra investering och vi ser fortfarande bolaget och Norge som intressanta att investera i, säger Henrik Saxborn, som nu tydligen bestämt sig för en strategi vad gäller Entra-innehavet efter att Castellum dragit tillbaka sitt tidigare uppköpsbud.

När Castellum drog tillbaka budet, på grund av för låg accept och tummen ner från Entras styrelse, var Henrik Saxborn osäker på hur det dåvarande aktieinnehavet skulle hanteras. Till DI sa han i det läget att Castellum inte beslutat om man skulle behålla eller sälja Entra-aktierna. Men nu blir det alltså både behålla och köpa mer.

Selin sitter nöjd

Balders VD Erik Selin sitter nöjd med sitt innehav på lite drygt 25 procent.

I samband med Balders bokslutskommuniké förra veckan sa Erik Selin till Bloomberg News att han förväntar sig att Balder ska sig ligga kvar på den nuvarande ägarandelen på lite drygt 25 procent. Han förväntar sig heller inte att det ska ske några dramatiska förändringar i Entra med Balder som största ägare.

Batljan bidar sin tid

SBBs uppköpsbud kvarstår trots att Entras styrelse rekommenderar aktieägarna att inte acceptera det, lika lite som Castellums tidigare bud.

Under tisdagen sa SBBs VD Ilija Batljan, enligt Bloomberg News, att ”SBB har framfört ett starkt erbjudande till Entras aktieägare och har tid att vänta så länge det är nödvändigt”.

Han framförde återigen att Entra är en relativt liten affär i SBBs värld.

Dessutom berättade Ilija Batljan att SBB just nu för ”aktiva diskussioner med en del aktieägare i Entra”. Hurvida det rör sig om någon av de större ägarna framgick inte. Det är alltså oklart om Batljan i nuläget pratar Entra över en kopp kaffe med Selin eller Saxborn.

Stark utveckling för Entra

Klart är dock att Entra utvecklas stabilt.

Entra redovisade en rejäl vinstökning för Q4 2020 och styrelsen föreslog ökad utdelningen.

Bolagets hyresintäkter för fjärde kvartalet i fjol uppgick till 590 miljoner norska kronor (595). Nettointäkterna från fastighetsförvaltningen blev 362 miljoner norska kronor (384).

Resultatet före skatt landade på 4 923 miljoner norska kronor (1 040) – alltså mer än en fyrdubbling. Den föreslagna utdelning är 4,90 norska kronor (4,70).

Entra pekar på ett högt tryck på hyresmarknaden under fjärde kvartalet och att man omförhandlat och signerat nya kontrakt med årliga intäkter på 256 miljoner norska kronor för 86 000 kvadratmeter. Att jämföra med intäkter på 208 miljoner norska kronor för 90 000 kvadratmeter samma period 2019.

Starten på 2021 har också varit positiv för Entra.

Under februari köpte Entra en fastighet i Bergen för 208 miljoner norska kronor. Fastigheten omfattar 5 800 kvadratmeter med årliga hyresintäkter på 11,8 miljoner norska kronor i hyresavtalen som gäller i snitt 2,7 år.

De senaste veckorna har Entra bland annat slutit två nya och omfattande hyresavtal. Det ena gäller en tioårig uthyrning av 1 000 kvadratmeter till statliga Landinfo i Oslo. Och det andra är åttaårig uthyrning av 4 100 kvadratmeter till Volue och WSP i ett nybyggnadsprojekt i Bergen.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se