Entra köper Oslo Areal för 13,5 miljarder
– Vi ser Oslo Areal som en mindre version av Entra och företaget kommer avsevärt att stärka Entras marknadsposition i Oslo, säger Sonja Horn, VD på Entra.

Entra köper Oslo Areal för 13,5 miljarder

Transaktion

6 december 2021

Entra, med Balder och Castellum som huvudägare, köper hela Oslo Areal av Gjensidige and AMF för cirka 13,55 miljarder kronor. 

Oslo Areal är ägare och utvecklare av kontorsfastigheter i Oslo-området.

Bolaget äger 17 kontorsfastigheter varav 15 är centralt belägna i Oslo och två i Sandvika strax utanför Oslo. Fastighetsportföljen uppgår till 222 000 kvadratmeter bruttouthyrningsbar yta.

Dessutom finns en betydande utvecklingspotential med pågående områdesindelning på upp till 95 000 kvadratmeter och ytterligare långsiktig utvecklingspotential på cirka 45 000 kvadratmeter.

Kontorsportföljen är idag uthyrd till 94,4 procent uthyrd. 12 månaders rullande hyra uppskattas till cirka 464 miljoner kronor.

– Oslo Areal passar perfekt strategiskt för Entra, både när det gäller portföljens läge och dess betydande inneboende utvecklingspotential. Denna transaktion möjliggör ytterligare lönsam tillväxt och ökade aktieägarvärden i Entra framöver genom att utnyttja vår starka balansräkning, säger Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

– Oslo Areal har en attraktiv kontorsportfölj med en projektpipeline som kompletterar Entras befintliga portfölj. Vi ser Oslo Areal som en mindre version av Entra och företaget kommer avsevärt att stärka Entras marknadsposition i Oslo. Transaktionen kommer att skapa aktieägar- och hyresgästvärden långt utöver vanliga engångstransaktioner, säger Sonja Horn, VD på Entra.

– Vi är mycket glada över att ha nått en överenskommelse med Entra. Vi är övertygade om att detta kommer att skapa ytterligare utrymme för Oslo Areals strategiska utveckling, säger Helge Leiro Baastad, VD på Gjensidige.

Transaktionen är föremål för sedvanligt godkännande från den norska konkurrensmyndigheten och förväntas avslutas i mitten av januari 2022.

Pangea Property Partners har agerat finans- och transaktionsrådgivare, advokatfirman Schjødt har agerat juridisk rådgivare och Ernst & Young har agerat finansiell due diligence-rådgivare till Entra.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se