Eniga investerare – Oscar slipper betala lån Oscar Engelberg, vd och grundare av Oscar Properties. Foto: TT

Eniga investerare – Oscar slipper betala lån

Ekonomi

7 maj 2019

I går fick det nya förslaget från Oscar Properties styrelse ett ja från investerarna. Nu får bolaget tid att hitta mer pengar.

Ett steg i Oscar Properties arbete har varit att förlänga det obligationslån som går ut i september i år med två år. Detta för att kunna hålla fast vid sina likvida medel. I år går röstades förslaget igenom på årsstämman.

93 procent av obligationsinnehavarna accepterade förslaget och nu gäller de nya villkoren. Direkt efter beslutet steg aktien med 23 procent och landade på 7,12 kronor. En av de stora investerarna, Spiltan, var nöjd med beslutet.

Nöjda innehavare

I en intervju med Realtid förklarar Lars Lönnkvist, innehavsansvarig på Spiltan Fonder, hur han ser på att obligationen förlängs.

– Beskedet är positivt, inte minst att andelen var så hög, det tror jag inte många hade räknat med. Nu ser vi också att aktiekursen stiger. Min uppfattning är att det är bättre att lösa problemen i lugn och ro än att med kniven på strupen tvingas sälja ut. Det är inte så lätt att få ut 450 miljoner kronor för att betala obligationslånet.

Samtidigt menar han att Oscar Properties har en lång väg kvar innan de är på fötter.

– Nu krävs ett tufft arbete framåt. Men grunden är lagd för en god utveckling. Utan det här godkännandet skulle det vara knepigt att attrahera investerare eller kapital för ytterligare investeringar.

"Tufft läge"

Oscar Engelbert, vd och grundare, avböjer att kommentera årsmötets beslut. Han har tidigare i en intervju med World in Property berättat att han de ekonomiska problemen till trots tror på sitt bolag.

– Vi ser ett fortsatt tufft läge men allt är inte nattsvart. Jag ser ett par skäl att vara positiv, vi ser fler besökare på våra visningar idag och fler kunder vågar gå till avslut. De projekt som vi nu omvandlar till kontor går bra – och det finns stor efterfrågan på våra nya företagsbostäder. Vi kommer att komma igång med vårt nya lågprissegment under året. Sammantaget betyder det att Oscar Properties, trots allt, är på en bättre plats idag än för ett år sedan. Vi ser en större grad av aktivitet på våra visningar, men jag skulle inte våga spekulera i när marknaden har stabiliserats igen. Dock tror jag att 2020 kan bli bättre på grund av lågt utbud.

Snabba pengar

Övriga åtgärder som bolaget tagit är bland annat att göra sig av med dotterbolaget Allegro samt att frysa aktieutdelningen. Att bolaget är i akut och stort behov av likvida medel är ingen hemlighet.

I går kunde World in Property rapportera att deras projekt Gasklockan, ett cylinderformat bostadshus för över 250 bostäder i Norra Djurgårdsstaden är hotat. Oscar Properties måste nämligen innan den 3 juni betala 500 miljoner till Stockholms stad för marken. Görs inte detta kan det gå till någon annan.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se