Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen tecknar avtal med Skanska

Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen tecknar avtal med Skanska

Stadsutveckling

22 november 2023

På Masthuggskajen kommer Elof Hansson Fastigheter och Riksbyggen tillsammans bygga kvarteret F2 utmed Första Långgatan i Göteborg. Entreprenadavtal har tecknats med Skanska som får uppdraget att bygga hela kvarteret.

Kvarteret utgörs av en "sockelbyggnad" i tre våningar med två sammanlänkande högre huskroppar om 18 våningar. Det nya kvarteret kommer innehålla kommersiella lokaler i de tre nedersta våningarna och i lokalerna i markplan planeras det för restauranger och andra utåtriktade verksamheter. Från våning fyra till våning arton byggs bostäder utformade för maximalt ljusinsläpp och utsikt åt flera väderstreck. Totalt omfattar byggnationen 114 lägenheter, varav Riksbyggen bygger 69 bostadsrätter och Elof Hansson Fastigheter bygger 45 hyresrätter samt 3000 kvadratmeter kommersiella lokaler. Byggnaden uppförs gemensamt som en produktionsteknisk enhet, men delas med en så kallad 3D-fastighetsbildning.

Intill kvarteret kommer den nya Masthuggsparken anläggas och ge kvarteret närhet till en grön oas och en mötesplats.

– Att få möjligheten att starta ett bostadsprojekt i dessa svåra tider och bidra med nya hyresrätter till Göteborgsregionen känns mycket bra. Vi har arbetat med projektet under en lång tid och att vi nu inlett ett samarbete med en entreprenör för själva genomförandet är en viktig milstolpe för oss, säger Michael Walmerud, vd, Elof Hansson Fastigheter.

– Det känns väldigt bra att vi snart startar byggnationen av ytterligare ett kvarter på Masthuggskajen. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

– Vi ser fram emot att få vara med och skapa nya bostäder i ett attraktivt läge i Göteborg. Nu ska vi bara invänta bygglov innan vi kan påbörja vårt samarbete på allvar. Det är riktigt kul med en välbehövlig bostadssatsning i dessa tider, säger Tobias Ekstedt, distriktschef, Skanska Sverige.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se