Ekonomen: "Tror inte på någon räntehöjning i år" Annika Winsth, chefsekonom, Nordea. Foto: Nordea

Ekonomen: "Tror inte på någon räntehöjning i år"

Ekonomi

14 februari 2019

Riksbanken flaggar för räntehöjning i höst. Men det är inte troligt att den kommer alls i år. Detta enligt Annika Winsth, chefsekonom, Nordea. 

Nästa kommer i höst, enligt Riksbankens nya besked.

– Men mycket talar för att det inte blir någon höjning alls i år, enligt Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på -0,25 procent. Nästa höjning dröjer till hösten, enligt Riksbankens prognos, som är oförändrad jämfört med bedömningen strax före jul. Efter det står banken fast vid att det kommer att ske två höjningar årligen från 2020.

Men Riksbanken tror nu precis som många andra prognosmakare att den svenska tillväxttakten bromsar in. BNP-prognosen för 2019 sänks till 1,3 procent från tidigare 1,5 procent. Prognosen för 2020 skruvas också ner till 1,9 procent. I december räknade Riksbanken med en BNP-tillväxt på 2,0 procent 2020.

Inga skäl

Annika Winsth tror att Riksbanken ändå ligger för högt i sina spådomar, både vad gäller tillväxten och inflationen. En räntehöjning i höst kommer bara om Europeiska centralbanken höjer, annars inte.

– Det finns inga inhemska skäl till att höja räntan, säger hon och menar att det fanns det inte strax före jul heller då styrräntan höjdes.

LO välkomnar att Riksbanken ligger still. Fackets chefekonom Ola Pettersson ser heller inga skäl till höjning.

– Det är viktigt att banken vilar på hanen, säger han och pekar på vikten av att inte försämra konjunkturutsikterna ytterligare och därmed riskera sysselsättningen genom att höja räntan.

Riksbanken pekar på att "konjunktur- och inflationsutsikterna kommer att avgöra hur penningpolitiken utformas framöver".

Det talar enligt Annika Winsth för att det därmed inte blir någon höjning i höst.

– Tillväxten kommer att vara svagare då och inflationen ligger tillfälligt högre nu, säger hon.

Kronan stärks

Riksbanken drar tillbaka mandatet som gjort det lättare att intervenera på valutamarknaden som infördes 2016, det vill säga att göra affärer på valutamarknaden för att styra kronans värde. Några förändringar vad gäller stödköpsprogrammet för obligationsköp görs dock inte.

"Återinvesteringarna av förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen fortsätter tills vidare", skriver banken.

Kronan stärktes några ören mot både dollarn och euron efter räntebeskedet. En dollar kostar nu 9:24 kronor mot 9:28 kronor före beskedet. Euron ligger på 10:46 kronor, mot tidigare 10:50.

På räntemarknaden syntes inga reaktioner.

Av Olle Lindström/TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se