Previous Next

Efter stortappet – Oscars succéförsäljning

Bostäder

21 februari 2019

2014 förvärvade Oscar Properties det aktuella projektet. Nu finns endast en lägenhet kvar till försäljning.

Det har varit tuffa dagar för Oscar Engelberts bolag Oscar Properties. I slutet av förra veckan släpptes bokslutet som hade vikande siffror.

Rapporten visade på stora tapp över hela linjen där bland annat resultatet landade på -493 miljoner kronor. Dessa siffror ska jämföras med siffrorna från 2017 som låg på 350,5 miljoner.

Under måndagen tokrasade bolagets aktier. Preffen dök med över -24 procent vid öppning, B-preffen tappade -7,85 och B-aktien gick ner närmare -19 procent.

Under veckan har aktierna stabiliserats och legat kvar på i stort sett samma nivåer som efter nedgången.

Försiktigt positiv

Oscar Engelbert själv berättade under måndagen i en intervju med World in Property hur han såg på rapporten.

– Självklart är jag besviken på rapporten. Den största delen i utmaningen för oss och andra i bostadssektorn är ju drivet av marknaden, men till det har vi också haft utmaningar med kostnadskontrollen hos oss och vårt byggbolag. Mycket handlar om engångskostnader från fördyringar och nedskrivningar av värdet på byggrätter.

Samtidigt var han positiv i tron på att bolaget reser sig ur svackan:

– Vi ser ett fortsatt tufft läge men allt är inte nattsvart. Jag ser ett par skäl att vara positiv, vi ser fler besökare på våra visningar idag och fler kunder vågar gå till avslut. De projekt som vi nu omvandlar till kontor går bra – och det finns stor efterfrågan på våra nya företagsbostäder. Vi kommer att komma igång med vårt nya lågprissegment under året. Sammantaget betyder det att Oscar Properties, trots allt, är på en bättre plats idag än för ett år sedan. Vi ser en större grad av aktivitet på våra visningar, men jag skulle inte våga spekulera i när marknaden har stabiliserats igen. Dock tror jag att 2020 kan bli bättre på grund av lågt utbud, menade han.

En bostad kvar

Och nu finns det lite att glädjas åt trots den tuffa period de gått igenom. Bolaget har nämligen i stort sett sålt slut bostadsprojektet Bageriet.

Samtliga 126 standardlägenheterna är slutsålda, den enda bostaden som är kvar är det spektakulära penthouset på 295 kvadratmeter, med 121 kvadratmeter takterrass, som varit ute till försäljning en kortare tid för närmare 30 miljoner kronor.

– Kvarnholmen har ett attraktivt läge i Stockholm, en passande plats för en unik byggnad. Vårt funktionalistiska praktverk Bageriet smälter in fantastiskt och många boende har en utsikt som är svårslagen i Stockholm, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

I januari såldes även den sista bostaden i bolagets projekt Nybrogatan 19. En fem-rummare på 125 kvadratmeter.

Bolaget har konverterat den före detta skolbyggnaden och lärarbostäderna på Nybrogatan 19 sedan 2016. Sannolikt är det Oscar Properties mest exklusiva konvertering någonsin.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se