Efter storkrisen – Oscars nya bosatsning Oscar Engelbert, vd, Oscar Properteis. Foto: Oscar Propertis

Efter storkrisen – Oscars nya bosatsning

Bostäder

9 april 2019

Nu ska Oscar Engelbert lyfta sin koncern. Nu tar bolaget ett nytt grepp om bostadsmarknaden.

Oscar Properties är ett av de bolag med fokus på bostadsmarknaden som stött på stora problem under det senaste året. Under föregående vecka fördjupades de ekonomiska problemen kraftigt när bolaget offentliggjorde ett stort krispaket.

En av de första åtgärderna blir att erbjuda obligationsinnehavare att inte lösa in sina obligationer i det lån som går ut i september 2019 utan att de ska vänta till september 2021.

Den andra åtgärden blir att frysa aktieutdelningen tills dess att obligationslånet har återbetalats i september 2021. Detta innebär att utdelning till preferensaktier och preferensaktier av serie B ställs in på obestämd tid och ingen inlösen av preferensaktier av serie B, vilka anmälts för inlösen, kommer att ske.

Halverat aktievärde

När nyheten om utdelningsstoppet kom rasade bolagets samtliga aktier. Stamaktien sjönk med -1,75 procent samtidigt som preffen störtdök med -56,10 procent och b-preffen med -54,50 procent.

Kepler Cheuvreux sänkte samtidigt riktkursen för bolaget till nio kronor från 13,50 kronor samt att de ökade riskpremien som tidigare låg på 25 procent.

"I rådande situation tycker vi dock att det är lämpligare med en riskpremie om 50 procent", skriver banken i sin analys.

Nu tar bolaget ytterligare ett grepp för att stärka ekonomin och förhoppningsvis räta upp skutan. I dag gav bolaget beskedet att de bildar det nya dotterbolaget Norrterna.

Expansiva orter

Det nya bolaget ska utveckla och bygga kvalitetsbostäder på expansiva orter runt om i Sverige till priser som konkurrerar med nybyggda hyresrätter. Vd för bolaget är Jonas Hermansen.

– Sverige behöver fler aktörer som tar ansvar för utvecklingen av bostäder till priser som passar för många, utan göra avkall på kvaliteten, säger Jonas Hermansen, vd för Norrterna.

Målet är att snabbt växa bland de 243 kommuner som idag har underskott av bostäder.

– Det finns ett behov av fler bostäder och bättre bostadsalternativ. Vi för samtal med många kommuner runt om i Sverige och vi ser ett stort intresse och en stark efterfrågan, säger Jonas Hermansen.

Samarbete med Batljan

Först ut är utvecklingen av bostäder i projekten Skogsbacken och Skogsläntan i Gullberna Park i Karlskrona, om sammanlagt 17 000 kvadratmeter BTA. Byggstart är planerad mot slutet av 2019 och projektet sker i samarbete med Ilija Batljans Samhällsbyggnadsbolaget.

– I dagens marknad gäller det som bostadsutvecklare att hitta nya möjligheter. Genom att utveckla nya affärsområden inom Oscar Properties blir vi mindre påverkade av marknadssvängningar och får fler ben att växa på. Med Norrterna ser vi en möjlighet att tillsammans med olika partners utveckla bostäder som kan göra en verklig skillnad, både för boende och för Oscar Properties, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se