Efter sommaren: Swinging 20s eller oväntade fallgropar? Är det ett stabilt och långt glatt 20-tal som står framför oss eller dansar vi på knivsudden? Som i den brittiska tv-serien ”Dancing on the Edge” som speglar det glada 1920-talets övergång till 1930-talets drastiska nedgång?

Efter sommaren: Swinging 20s eller oväntade fallgropar?

Krönika

16 juli 2021

En rekordstark börs går som tåget rakt genom pandemin och fastighetsbranschen går mot nytt transaktionsrekord i år. Har vi ännu ett glatt 20-tal framför oss eller väntar nya fallgropar?

Finansmannen Christer Gardell tillhör de som tror att vi har ett nytt swinging 20s framför oss.

När det gäller fastighetsbranschen är i princip alla analytiker överens om att 2021 blir ett nytt rekordår och att läget är synnerligen stabilt. Och alla tecken som går att tyda idag stöder nog de positiva teorierna.

I dagens Fredagsintervju i World in Property sammanfattar Croisettes VD Per Svensson läget på ett kärnfullt vis:

”När det gäller transaktionsmarkanden vet jag inte vad som skulle kunna hända för att dämpa utvecklingen. Det finns oerhört mycket pengar som ska investeras och alternativen till fastigheter är helt enkelt för dåliga, med det stabila lågränteläge som gäller. Och det internationella kapitalet älskar den robusta svenska fastighetsmarknaden.”

Vid World in Propertys webinar från Marstrand förra fredagen gav fastighetssektorns nestor, Balders VD Erik Selin, också en hoppfull bild av den fortsatta utvecklingen. Selin tror inte på någon bubbla eller kraftiga justeringar på fastighetsmarknaden.

Men han underströk att det gäller att göra affärer med omdöme – uppgång och tillväxt är inte ett självspelande piano:

”Det svåraste man kan göra i affärer är att ibland just inte göra någonting. Det är mycket roligare att berätta om fastigheter man köpt eller aktieaffärer man gjort men ibland måste man helt enkelt avvakta.”

Pandemin tycks just nu klinga av i många länder med ökad vaccination, från USA kommer färska rapporter om minskad arbetslöshet och svenska Riksbanken tror på nollränta de kommande tre åren.

Vid en paneldebatt som Bank of Israel nyligen arrangerade sa riksbankschefen Stefan Ingves att den höga inflationen nu på många håll i världen är tillfällig.

Men han tillade att realräntor knappast lär vara negativa för evigt, utan att de vid någon punkt kommer att börja stiga igen. Fast när och i vilken omfattning de kommer att stiga är för tidigt att säga, menade Ingves.

Vilka oväntade fallgropar skulle då kunna dyka upp efter sommaren och framåt?

En fråga samhälle, näringsliv och fastighetssektor har att hantera är förstås klimatfrågan. Under sommaren har vi hittills bland annat sett dödlig rekordhetta i Kanada och skyfall med svåra översvämningar och dödsfall i Tyskland. Och detta vid bara en grads global uppvärmning.

Är vi beredda på hur vi ska skydda och hantera våra fastigheter vid accelererande klimatförändringar?

Sedan kan en historisk tillbakablick alltid vara av värde. Vem, som blev lyssnad till, förutsåg krascherna 1992 och 2008? Eller pandemin?

I höst står vi också inför ett kritiskt budgetläge i Sverige. Kommer regeringen lyckas få till en någorlunda stabil budget som man kan regera med? Politisk otydlighet är aldrig bra för näringslivet.

Vid World in Propertys webinar från Marstrand pekade Nordeas chefsekonom Annika Winsth på den utmanande situationen efter pandemin:

”Risken för överhettning och bublor ökar i kölvattnet av extremt expansiv politik. När allt fler länder lägger de ekonomiska konsekvenserna av pandemin bakom sig blir det vanskligt att fortsätta med krispolitik.”

En uppgång pågår inte för alltid. Frågan är bara vad som utgör vändpunkten, vilka sektorer som påverkas mest och hur stor dramatiken blir.

Är det ett stabilt och långt glatt 20-tal som står framför oss eller dansar vi på knivsudden? Som i den brittiska tv-serien ”Dancing on the Edge” som speglar det glada 1920-talets övergång till 1930-talets drastiska nedgång?

Sommaren och semestern är värdefull för vila. Men kan också ge utrymme för reflektion. Hur ska vi agera framåt för att bygga en stabil – och kanske inte minst flexibel - utveckling och vilka signaler och trender är viktiga att lyssna på såväl finansiellt som samhälleligt. Vad händer därute som påverkar vår verksamhet? Och vad är verkligen viktigt för oss, som företag och människor?

Sommarläsning i hängmattan kanske kan vara World in Propertys sommarmagasin om främst framtiden för fastigheter inom handel och kontor. Eller de Fredagsintervjuer som vi kommer att publicera de kommande fredagarna fram till att vi åter börjar med daglig publicering den 16 augusti.

Till dess – ha en riktigt skön sommar!

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se