Efter polisrazzian – vd får gå Thony Norelli. Foto: Faksimil youtube.com

Efter polisrazzian – vd får gå

Ekonomi

22 november 2018

I går besökte polisen fastighetsbolaget efter misstanke om ekonomisk brottslighet. Bolaget nekar till brott, men låter samtidigt vd:n kliva av.

Det var under gårdagen som Systemhus fick påhälsning av Skatteverket och polisen efter att det inkommit uppgifter om att bolaget använt sig av bluffakturering i samband med en fastighetsaffär i Norberg.

Medieuppgifter påstod att det förekommer en härva där bluffakturor kommer från Systemhus dotterbolag och företagare ska ha tvingats attesterat fakturor som sedermera sålts till ett kreditbolag som köper och belånar fakturor från företag.

Tvingades skriva på

Kreditbolaget ska för en tid sedan ha anmält två ur bolagets styrelse som gått i borgen för dessa fakturaaffärer.

Det ska också ha funnits inslag av hot och våld i samband med faktureringen. En företagare i Göteborg berättar följande för Fagerstaposten:

– Det började med att två herrar oanmält dök upp på mitt kontor och ville sälja sina produkter. Jag förklarade att jag var totalt ointresserad. I det läget blev de våldsamma, tryckte ner mig i en soffa på kontoret och krävde att jag skulle skriva på en fakturabekräftelse.

Vd kliver av

Systemhus har beslutat sig för att vidta rättsliga åtgärder mot medieuppgifterna då de menar att de är falska och samtidigt nekar de bestämt till att det finns några oegentligheter i bolaget.

Detta till trots har nu vd:n Linus Söder ställt sin plats till förfogande och från och med i går finns en tillförordnad vd för Systemhus.

För World in Property berättar bolagets ir-ansvarige Thony Norelli om beslutet att låta Linus Söder kliva av trots att det i deras ögon inte skett något brottsligt.

– Vi är ett publikt bolag och tyvärr är det så att Linus är misstänkt för ett brott och då vill vi att han tar en paus från vd-posten. Det kommer han få göra tills vi har fått ordning på saker och ting, men han är fortfarande kvar i bolaget och har arbetsuppgifter tills allt blåst över.

Kritiska mot polisen

Bolaget meddelade i gårdagens pressmeddelande att det är en tidigare arbetskollega som kontaktat myndigheterna och hävdat att brott begåtts. Sedan dess har bilden klarnat, menar Norelli, och att de nu har bevis för vem det är.

– Under dagen har det kommit fram fler uppgifter och vi vet vem det är som gjort detta, men det kommer vi inte gå ut med så klart. Men det stämmer att det är en tidigare kollega som vill bolaget illa. Det är tråkigt för vi har ett bra flyt med många spännande projekt på gång, säger Norelli.

Han är också kritisk mot polisens agerande och anser att det inte haft fog för att besöka bolaget:

– De har inte ens sett vår bokföring och ändå så ålägger de oss med ett brott. Vi har varit sena med vårt bokslut, bland annat på grund av att vi var tvungna att byta revisor, men nu har vi en underskrift på rapporten och den kommer vi självfallet att lämna in.

Bolaget vill nu fokusera på kommande projekt och hoppas att polisen kommer att lägga ner utredningen så snabbt som möjligt.

– Vi är på väg till London i dagarna så tajmingen för det här var inte så bra, men vi kommer fortsätta att arbeta och utveckla verksamheten och vi har en mängd aktiviteter på gång som vi kommer kunna berätta om längre fram. Sedan får vi vänta på att myndigheternas kvarnar ska mala klart så vi får ett slut på det här, menar Norelli.

Vem som blir tillförordnad vd kommer att presenteras i morgon den 23 november.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se