Previous Next

Efter kritiken – Lisebergs miljardbygge påbörjas

Stadsutveckling

16 maj 2018

Nu står det klart när utbyggnationen av nöjesparken börjar. NCC räknar med att budgeten ligger på hissnande två miljarder kronor.

 

I slutet av 2016 meddelade Liseberg att de planerar den största utbyggnaden i nöjesfältets historia. Söder om parken blir det ett vattenland med bland annat bassänger och rutschkanor samt nya restauranger och ett nytt hotell med en spaanläggning. Verksamheter som ska hålla öppet året om.

– Vi har gjort stora utredningar internt, vi har finansieringsmodellen på plats och gjort alla förstudier, sa Lisebergs vd Andreas Andersen då.

I går blev det klart att NCC tillsammans med Lisebergs utvecklingsbolag Liseberg Skår AB lägger två miljarder, något mer än den första kalkylen, på att genomföra expansionen.

Gemensamt arbete

Uppdraget är ett partneringsamarbete mellan bolagen och NCC ska börja med infrastrukturarbeten, markparkeringar och uppföra ett planerat parkeringshus. Det är först efter det som bygget av av ett tematiserat upplevelsehotell på drygt 30 000 kvadratmeter påbörjas.

I hotellet kommer det finnas plats för inte mindre än 450 rum. Sist av allt byggs vattenparken som kommer att vara 18 000 kvadratmeter med ett tiotal vattenrutschbanor och bassänger. Liseberg räknar med att parken kommer att kunna rymma 2 800 gäster.

– Att driva projekt i partnering är ett optimalt arbetssätt i komplexa och stora byggen och möjliggör en bättre slutprodukt. Vår stora erfarenhet av att bygga simhallar och badanläggningar tillsammans med våra vatten- och miljöspecialister inom NCC Badhus kommer även väl till pass när vi nu bygger en av Sveriges största vattenparker, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

Kritiska röster har höjts

Trots att många är positiva till den nya satsningen har det tidigare funnits kritiska röster kring det stora bygget. Kristdemokraternas starke man i kommunen, David Lega, menade när kommunfullmäktige klubbade igenom beslutet för drygt ett år sedan att skattepengar borde gå till något mer relevant.

Under fullmäktiges votering var det han och två andra kristdemokrater som röstade mot förslaget. Resultatet i omröstningen blev 78 mot 3.

– Det är en extremt stor satsning som påverkar hela Göteborg och jag tycker inte att pengarna ska gå till detta utan till det som tillhör kärnverksamheten för kommunen. Sen är det så att vi för tre år sedan bestämde oss för att kommunen inte ska äga hotell och nu offrar många sin ideologi för att de inte kan säga nej till Liseberg. Det här kommer ju få konsekvenser för exempelvis mindre privatägda hotell och restauranger, sa han då till World in Property.

Nya jobb väntas

Liseberg hoppas, enligt tidigare uträkningar, att bolaget efter utbyggnaden ska kunna skapa 300 nya heltidsjobb och totalt 3 500 nya arbetstillfällen. Och enligt beräkningar så skulle de ekonomiska effekterna landa på 500 miljoner kronor i utökade intäkter från turister.

Nöjesparken själva är så klart övertygade om att nysatsningen kommer att generera fler besökare och behålla Göteborg på kartan över populära turistmål.

– Liseberg är ett av Nordens mest populära resmål och vi arbetar ständigt med att utveckla nöjesparken för att göra den attraktiv för våra drygt 3 miljoner årliga besökare. Nu storsatsar vi på en ny helårsöppen vattenpark och ett upplevelsehotell i direkt anslutning till parken, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs utvecklingsbolag.

Redan i maj inleds arbeten för projektering. När parterna är överens om nästa steg, sker bygget av markparkeringar som beräknas vara färdiga till säsongen 2019. Hotellet och vattenparken planeras stå klara mellan 2021 och 2023 och väntas orderregistreras i tredje kvartalet 2019.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se