Efter Kindbergs avhopp – ny ägare till boprojekt Foto: Rödkullen

Efter Kindbergs avhopp – ny ägare till boprojekt

Stadsutveckling

6 november 2018

Den bedrägerimisstänkte före detta vd:n i Östersundshem Daniel Kindberg tvingades tidigare i år att hoppa av ett privat boprojekt. Nu köper nytt bolag in sig.

Efter en gryningsräd i Östersund den 17 april i år mot Daniel Kindberg klev han av jobbet som vd på bostadsbolaget Östersundshem samt och tog en time out från sin roll som ordförande i fotbollsklubben ÖFK.

Mot sitt nekande utreds han nu för att ha luftfakturerat sin före detta arbetsgivare och skeppat pengar direkt in i fotbollsklubben under täckmanteln ”sponsring”.

– Utredningen är inte snårig eller invecklad på något sätt utan det är en ganska sedvanlig utredning som vi bedriver. Sen är det så att den sträcker sig över lång tid, men det är inte svår i sig. Jag har bedömt att han inte behöver häktas eftersom jag inte ser att det finns någon risk att han ska sätta hinder för utredningen. Han har heller inte fått något reseförbud, kommenterade åklagaren Håkan Jeppson fallet tidigare i år.

Kindberg själv nekar till brott:

– I Sverige är man oskyldig tills man är dömd. Men jag tycker det är fel att jag hamnat i en sådan här situation som uppstått, sa han strax efter han släpptes efter de förhör som inledningsvis höll med honom.

Hoppade av projekt

Samtidigt som detta uppdagades visade det sig att Kindberg hade ett privat bostadsprojekt i Åre tillsammans med hockeylegendaren Marcus Näslund. Ett projekt som skulle utmynna i vinterbostäder med sammanlagt 7 000 bäddar i totalt 1 400 bostäder. Detta skulle ha stått klart lagom till VM i Åre 2019. Även detta projekt tvingades Kindberg lämna när det stormade som mest.

Anledningen till avhoppet är enligt Näslund att Kindberg inte vill svärta ner projektet.

– Daniel Kindberg har valt att dra sig ur. Han vill inte att någon skugga ska falla över projektet. Men jag tycker det är tråkigt för jag har haft en jättebra relation med honom. Han har varit en reko kompis under alla år som vi har haft med varandra att göra, säger Markus Näslund till Östersunds Posten.

Nya ägare

Nu står det klart att Näslund fått en ny partner i projektet som kallas Rödkullen Panorama. Det är Nordiska Centrumhus, med Klas Dahlberg som ordförande och Håkan Martinell som vd, som nu går in som delägare i projekt tillsammans med nuvarande huvudägaren Markus Näslund och minoritetsägaren Skistar.

– Det känns som en nystart för projektet nu när Klas och Håkan kliver in som delägare. Två norrlänningar som jag har lärt känna och har stort förtroende för, både som personer och yrkesmän. Jag tror att de kommer att bli ett fint komplement till Skistar och mig. Vi har dessutom alldeles nyligen diskuterat fram en gemensam ägarstrategi för projektet som också känns jättebra, säger Näslund i en kommentar.

Projektet som varit på gång i tio år i olika ägarkonstellationer, från början drevs projektet av Björn Dählie, har varit planerat att stå färdigt tills VM i Åre 2019.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se