Efter hemligt styrelsemöte – vd får sparken
Mats Hult, före detta vd, HSB Göta

Efter hemligt styrelsemöte – vd får sparken

Personnytt

3 maj 2018

I april fick vd klartecken på de krafttag han vill ta för bolagets framtid. Några veckor senare sparkas han efter ett hemligt styrelsemöte.

 

I maj förra året klev Mats Hult in som vd för HSB Göta. Han kom från Corroventa där han varit ekonomi- och produktionschef. Han var en efterlängtad rekrytering för bolaget och styrelsen var lyriska.

– Vi letade efter en kandidat med tung ekonomisk bakgrund och med ett stort intresse för fastigheter som vill vara med och utveckla HSB framåt. Just de egenskaperna hittade vi hos Mats, berättade då Per Larsson, ordförande HSB Göta.

Nu mindre än ett år senare får Hult kicken. Anledningen är, enligt ordförande, att de inte kommit överens.

– Styrelsen och vd har haft olika åsikter om hur HSB Götas utvecklingsprocess framåt ska ske, så vi väljer nu att gå skilda vägar, säger Per Larsson i ett uttalande.

Oväntat besked

För World in Property berättar nu Mats Hult att han fick beskedet i måndags, på valborgsmässoafton, efter att styrelsen haft ett hemligt möte där varken Hult själv eller några tjänstemän var inbjudna. Han kallades upp till Larsson som bad Hult att med omedelbar verkan lämna sin tjänst.

– Det här kom som en blixt från klar himmel. Vi hade ett ordinarie styrelsemöte den 11 april och då var alla överens om vilken riktning vi ska ta för HSB Göta, men sen har det uppenbart hänt något som gjort att de tagit det här beslutet.

Hult håller helt med att han och styrelsen inte varit helt eniga på alla plan om hur arbetet med HSB Götas framtid ska skötas. Samtidigt ser han inte att det skulle ligga till grund för ett avsked framför allt inte när han först fick klartecken för sina planer i början av april.

– Jag kommer från en bakgrund där jag drivit verksamheter väldigt affärsmässigt och jag tror kanske inte att de var redo för det. Sen tycker jag att vi var tvungna att agera på vissa sätt med tanke på hur marknaden ser ut. Vi har inte haft samma ambitionsnivå.

Enligt källor som World in Property har talat med ska ett tiotal mellanchefer kritiserat styrelsens beslut och försökt få Larsson att ändra sig.

– Jag hade gärna varit kvar och jag har känt stöd från många av mina medarbetare. Sedan jag kom har det skett en hel del förändringar som varit bra för HSB. Jag upplever det som att vi, jag och styrelsen, under det här året haft en väldigt bra dialog. Trots allt så det känns väldigt oväntat, menar Hult.

"Inget konstigt"

Om något hände mellan den 11 och den 30 april är oklart och ordförande Per Larsson förnekar att så är fallet. För World in Property menar han att det under hösten och vintern växt fram en vilja att avsluta samarbetet med Hult.

– Det här är ett beslut som vi kommit fram till över tid och det är inget som hänt mellan den 11 och 30 april. Jag vill mena att det absolut fanns indikationer för Hult långt tidigare om vad som höll på att hända.

Men varför höll ni ett extra styrelsemöte med bara några ledamöter och utan Hult?

– Jag tycker inte det är konstigt att vi gjorde så. I dessa fall är det vanligt att personen som vi diskuterar inte är med, menar Larsson.

Exakt vilka frågor som styrelsen och den sparkade vd:n inte kom överens om vill Larsson inte svara på:

– Det framgår i all önskvärd tydlighet av pressmeddelandet varför vi avslutade vårt samarbete.

Det känns som en svävande anledning, vilka var de exakta frågorna?

– Det vill jag inte kommentera just nu.

Är ni ovänner i dag?

– Som styrelseordförande har jag ett ansvar att vidarebefodra beslut som styrelsen tagit vidare till berörda parter, i det här fallet vd, och jag har inget emot Mats Hult och vi är inte alls ovänner.

I dag är Jan-Olof Persson, tidigare vd för HSB Fastighetsförvaltning Göta AB, satt som tillförordnad vd. När styrelsen tillsatt en ordinarie person på vd-stolen är oklart, men de hoppas att det sker så fort som möjligt.

– Jan-Olof Persson har sagt att han kan sitta i fem, sex månader och innan dess hoppas jag vi har hittat någon. Ibland är det svårt att hitta rätt person, men jag tror att vi kommer att lyckas, menar Larsson.

HSB Göta bedriver verksamhet i Jönköping, Hallands och delar av Älvsborgs län. Organisationen har drygt 26 000 medlemmar och strax under 300 bostadsrättsföreningar.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se