Efter domen – Kindberg i tårar Daniel Kindberg. Foto: TT

Efter domen – Kindberg i tårar

Reportage

6 november 2019

Tingsrätten anser att Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg medvetet gjort ett brottsupplägg för att föra ut miljoner ur bolaget. Nu berättar Kindberg om chockbeskedet.

I går vid 11-tiden på förmiddagen föll domen efter den flera månader långa rättegången mot den före detta vd:n för Östersundshem tillika före detta ordföranden i Östersunds fotbollsklubb Daniel Kindberg.

Åklagaren Niklas Jeppsson menade under rättegången att Kindberg medvetet drivit ett brottsupplägg där totalt 15 miljoner försvunnit från det kommunala bostadsbolaget.

Brotten ska enligt åklagaren gjorts med hjälp av två män där en arbetat på Peab samt en är huvudman för ett bolag i Sollefteå dit pengarna mellanlandat innan de slutligen hamnat hos det lokala fotbollslaget ÖFK.

"En rättsskandal"

Åklagaren yrkade på minst fyra års fängelse och upp till sju års näringsförbud för Kindberg och tingsrätten i Ångermanland gick i stort sett helt på åklagarens linje när de offentliggjorde domen i går.

Kindberg döms för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år samt näringsförbud i fem år.

Några timmar efter domslutet kallade Kindberg till pressträff i centrala Stockholm där han menade att beslutet från tingsrätten är ett rättsligt haveri.

- Detta måste betecknas som en ren rättsskandal på det sätt som domen är skriven. Det är rena falsarier och rena påhitt och det måste vara ovanligt i svensk rättshistoria att något sådant här får meddelas. Jag är oskyldig.

Svårt för familjen

När han mötte media var Kindberg märkbart tagen av beskedet och menade att denna resa varit ytterst svår för honom och hans familj.

När han berättade om hur åtalet och domslutet påverkat honom kunde han inte hålla tårarna tillbaka.

- Jag blir frustrerad och tränger undan känslorna och jag känner en enorm frustration. Främst drabbar det mina nära och kära på ett oproportionerligt sätt. Det är svårt att vara far och ha barn som mår dåligt. Det är jäkligt svårt att sätta ord på detta när man har en 16-årig kille hemma som är en supertalang i fotoboll och naturligtvis beundrar sin far och hans arbete och samtidigt få höra detta och mår jättedåligt. Jag får naturligtvis stora skuldkänslor och där i ligger mycket av min frustration. Men jag kommer att stå rak och rättvisa ska skipas. Den här domen kommer inte vinna laga kraft och jag hoppas att detta ska ställas till rätta. Det är jättejobbigt för min familj. Själv tycker jag också det är jobbigt.

Tror på upprättelse

Kindberg och hans advokat Olle Kullinger kommer att, så snart som möjligt, att lämna in en ansökan om överklagan till hovrätten i Sundsvall.

- Domen kommer att överklagas. Jag är besvärad över att jag måste hålla i gång det här arbetet fram till våren och jag hoppas att detta ska prövas så snabbt som möjligt, menade Kindberg under gårdagens presskonferens.

Kommunen nöjda

Bosse Svensson (C), kommunalråd i Östersund, med ansvar för det kommunala bostadsbolaget, vill inte gå in i detalj på vad de tycker om domen.

Han menar att även om den fallit till deras fördel så vill de avvakta Kindbergs överklagan.

– Men framför allt är reaktionen att rättssamhället stöder ungefär den uppfattning som vi har haft om vad som har hänt. På det viset är det ett steg i rätt riktning. Vi har ju yrkat skadestånd för att få tillbaka skattebetalarnas pengar som gått förlorade och nu har vi fått rättsligt stöd för det i en första distans. Det känns rätt och bra, säger han till Östersundsposten.

Förutom att Kindberg dömdes till fängelse och näringsförbud ska han solidariskt med de två andra dömda betala skadestånd till Östersundshem respektive ett bolag som ägs av Peab med 9,2 respektive 4,4 miljoner kronor.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se